10 tipů jak zlepšit spalování tuku

V oblasti hubnutí je mnoho mýtů a nepravd. A valná většina osvědčených postupů nemá nic společného se zdravím nebo dokonce dlouhodobě udržitelným váhovým úbytkem.

Dneska se podíváme na 10 způsobů, které Vám pomohou zbavit se tuku a zároveň být zdravější.


Zdroj: freepik.com


Nejjednodušší a zároveň nejudržitelnější cestou je zlepšit metabolismus. A snižovaní počtu snědených kalorií a den působí právě naopak - takže přestaňte hladovět a pojďme na to...

1. Pijte dotatek vody
Já vím, to se říká všude a pořád, ale je to pravda. Hydratace je nesmírně důležitá a navíc příjem dostatečného množství vody spaluje poměrné slušnou porci kalorií. 

2. Čaj
A když už jsme u pitného režimu - zelený čaj Vám pomůže spalovat kalorie ještě lépe. Zelený čaj obsahuje přírodní látku, která podporuje thermogenezi - tvorbu tepla. Catechiny v zeleném čaji dokáží zvýšit metabolismus o 10 až 16%. Speciálně účinná je matcha - japonský mletý zelený čaj.

3. Tuk není nepřítel
O tomhle jsem psala už mockrát mockrát a dokonce je toho plná moje kniha, že? :-))

4. Jezte více pálivého
Jednoduchý tip, který jste asi čekali. Čili papričky obsahují capsaicin, který opět zvyšuje metabolismus, zlepšuje spalování tuku a dokonce může snížit pocit hladu.

5. Pozor na alkohol
Metabolismus alkoholu probíhá výhradně v játrech, takže pokaždé, když pijete alkohol, Vaše tělo se musí plně soustředit na jeho odbourávání. Místo toho aby se věnovalo jiným důležitějším pochodům. To celé zapříčiní to, že se zpomaluje matabolismu = spalujete méně kalorií. A to dokonce až o 73%!

6. Probiotika
Snad nikdo už nepochybuje o vlivu naší střevní mikroflóry na celkový stav organismu. Čím méně máte hodných bakterií ve střevech, tím větší pravděpodobnost nadváhy a dalších onemocnění s tím spojených. Pravidelná konzumace probiotik Vám jen prospěje. Vybírejte kvalitní produkty s co největším počtem kmenů bakterií (ideálně více než 12). Ale nemyslete si, že pokud je zapijete kolou a zajíte pizzou, budou Vám k něčemu. Hodné bakterie je třeba "krmit" vlákninou z čestvé zeleniny. Zase a znovu - jezte skutečné jídlo a budete zdraví a šíthlí.

7. Půst
O tom jsem už také psala. Je to tradiční způsob očisty, který i v naší kultuře má své kořeny. 

8. Posilování
Nejen jídlem můžete spalování tuku podpořit. Posilování je výborný způsob jak zvýšit metabolismus a tím spalování tuku i v době, kdy zrovna necvičíte (na rozdíl od kardio cvičení).

9. Sauna
Saunování je skvělý způsb jak zlepšit metabolismus a také detoxifikovat organismus. Ideální je infra sauna, která proniká hluboko do tkání (na rozdíl od klasické finské sauny, která zahřívá jen povrch těla). 

10. Terapie chladem
Opak sauny je terapie chladem a i ta má velká zdravotní pozitiva. Pravidelné otužování pomáhá se spalováním tuku. Zkuste buď přímo Kryoterapii v komoře nebo prostě na závěr sprchy zařaďte pár minut pod chladnou vodou. Postupně můžete ochlazovat vodu a zůstat déle.

https://www.patreon.com/tvojetrenerka


Zdroje:

https://academic.oup.com/jcem/article/88/12/6015/2661518

https://www.nature.com/articles/ijo2009299?foxtrotcallback=true

Physiol Behav. 2011 Mar 1;102(3-4):251-8. doi: 10.1016/j.physbeh.2010.11.018. Epub 2010 Nov 18.The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite.Ludy MJ1, Mattes RD.

Mol Biol Rep. 2012 Jul;39(7):7583-9. doi: 10.1007/s11033-012-1592-1. Epub 2012 Feb 11.Expression of TRPV1 in rabbits and consuming hot pepper affects its body weight.Yu Q1, Wang Y, Yu Y, Li Y, Zhao S, Chen Y, Waqar AB, Fan J, Liu E.

De novo lipogenesis, lipid kinetics, and whole-body lipid balances in humans after acute alcohol consumptionScott Q Siler Richard A Neese Marc K HellersteinThe American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 5, 1 November 1999, Pages 928–936, https://doi.org/10.1093/ajcn/70.5.928Published:01 November 1999

Med Sci Sports Exerc. 2001 Apr;33(4):532-41.Effect of strength training on resting metabolic rate and physical activity: age and gender comparisons.Lemmer JT1, Ivey FM, Ryan AS, Martel GF, Hurlbut DE, Metter JE, Fozard JL, Fleg JL, Hurley BF.

https://www.sunlighten.com/pdfs/Dr-Beever-Weight-Loss-Research.pdf

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/cool-temperature-alters-human-fat-metabolism


Žádné komentáře: