Jemné protahování zpomaluje růst nádorových buněk u rakoviny prsu

Rakovina prsu je bohužel v poslední době velmi časté onemocnění. O příčinách se můžeme dlouho dohadovat, nicméně faktem zůstává, že tímto onemocněním mohou onemocnět i muži. I když  se jedná  jen o 1% celkových vyskytů. Většinou postihuje ženy a nejčastěji po 60. roce věku, před přechodem bývá onemocnění spíše ojedinělé.

Největší výskyt je zaznamenáván ve vyspělých zemích. V roce 2009 byla rakovina prsu v České republice nově diagnostikována u 5 975 žen a 55 mužů.

Nová studie se zabývá lehkou fyzickou aktivitou - konkrétně protahováním (jako je Jóga nebo Tai-chi). Právě lehké protahování je většinou velmi dobře snášeno u pacientů podstupujících léčbu chemoterapií.

Zdroj: freepik.com

Dr. Langevin říká: "Víme, že fyzická aktivita je u pacientů s rakovinou velmi prospěšná, zatím však nevíme proč tomu tak je. A právě lehké protahování je něco, co většina pacientů zvládne a dokonce jim to je velmi příjemné."

Tým vědců tak vyzkoušel na myším modelu, že při pravidelném lehkém protahování se růst nádoru zpomalil až o 52% a co je velmi zajímavé - celkový zánět se také velmi signifikantně snížil. Zlepšení imunity tak velmi pravděpodobně může za "oslabení" nádoru. 

A nebojte, nemusíte nutně dělat akrobacii viz následující obrázek :-)


Zdroj: freepik.com

Naopak, jemné a pomalé protahování jako například Jin Jóga, která klade důraz na pomalé provádění pozic a dlouhé setrvání v nich s propojením na dech se zdá být jako nejvhodnější. Mnoho jógových studií i u nás v České republice se již Jin Józe věnuje, za sebe mohu doporučit například báječnou lektorku Dášu z Yin Yan Yogovna.

Že Jin jóga léčí, věděli staří mistři už dávno. Do západních způsobů cvičení jógy se dostává až nyní. Proč? Jsme všichni hodně zaměřeni na výkony a porovnávání. A právě Jin Jóga je toho prosta. 

Zkuste tedy buď navštívit vedenou lekci, nebo se protahujte doma. Každopádně nikam nespěchejte a věnujte svému tělu dostatek času a klidu, abyste dané pozice opravdu prožili a odnesli si z nich co nejvíce. 

A pokud protahování není pro vás, nebo se na to aktuálně necítíte, zkuste meditaci. Více se můžete dozvědět opět na lekcích u Dáši nebo v předchozím článku

 Zdroj: freepik.com


https://www.patreon.com/tvojetrenerka

Zdroje:

Stretching Reduces Tumor Growth in a Mouse Breast Cancer ModelL. Berrueta, J. Bergholz, D. Munoz, I. Muskaj, G. J. Badger, A. Shukla, H. J. Kim, J. J. Zhao & H. M. LangevinScientific Reportsvolume 8, Article number: 7864 (2018)doi:10.1038/s41598-018-26198-7

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karcinom_prsu

http://www.uzis.cz/rychle-informace/zhoubne-nadory-roce-2009

Žádné komentáře: