Bolesti hlavy - jak je vyresit pomoci Trigger points

Za posledních pár dílů mini seriálu o Trigger pointech (TP) jste se už dozvěděli, že tyto tajemné body způsobují většinu našich bolestí a právě bolest hlavy není vyjímkou. Uvádí se, že až 82% bolestí hlavy je způsobena právě TP.

Dnes bych Vám ráda ukázala nejčastější TP, které bolesti hlavy způsobují.

1. m. trapezius - sval trapézový

Jeden z nejčastějších původců bolestí hlavy na přední straně lebky, části hned za ušima (může vystřelovat až dolů ke krku) a dokonce i na zadní části čelisti. Konkrétně TP č. 1 v trapézovém svalu.

Trapezius je rozsáhlý sval pokrývající vrchní část zad, nicméně nás teď bude zajímat jen jeho vrchní část - konkrétně na krku (ze strany) směřující k rameni. Právě zde se nachází TP č. 1 (o ostatních TP tohoto svalu si řekneme zase někdy jindy, protože ty působí jiné obtíže než bolesti hlavy).

Pro podrobnější infomrace o svalu, jeho úponech, funkci a umístění navštivte WikiSkripta (wikipedie pro studenty lékařských fakult).

Na obrázku níže vidíte červeně označená místa, kde se bolest projevuje a zeleně označený TP - bod, který je původcem bolestí.




Masáž TP č. 1 - m. trapezius

Možností je více - buď můžete použít svoje prsty jako masážní pomůcku - což je vhodné zejména v případech, kde nemůžete použít míček. Jinak bych doporučila šetřit si svoje ruce (přeci jen budete potřebovat určitý tlak, abyste TP rozmasírovali) a použít míček o stěnu jako je vidět na obrázku níže:

(zdroj: kniha Trigger Point Therapy - workbook)

Rukou si můžete pomoci z druhé strany = TP je sevřen mezi míčkem na straně jedné a Vaší rukou na straně druhé.

Uvolnění byste měli cítit okamžitě, bolest by měla odeznít do pár minut po masáži, pokud byl tento TP původcem Vaší bolesti hlavy a rozmasírovali jste jej správně. Pokud bolest neustupuje, nevěšte hlavu a pokračujte s dalším TP viz níže.

2. m. semispinalis capitis 

Tento sval může být postižen dvěma TP, které způsobují bolest hlavy ve výšce nadočnicových oblouků kolem celé hlavy.

M. semispinalis capitis je součástí tzv. Transversospinalis. Pro bližší informace o svalu samotném prosím navštivte Wikipedii.

Na obrázku níže vidíte červeně označené místo, kde se bolest projevuje a zeleně označené TP - body, které jsou původci bolestí.


Masáž TP č. 1 &2 - m. semispinalis capitis

Pro masáž tohoto svalu se doporučuje používat konečky prstů. Začněte s bodem č. 1, který můžete nahmatat hned od koncem lebky na zadní části krku. Pro snažší lokalizaci konce lebeční kosti zakloňte hlavu. Od konce kosti lebeční postupujte zhruba 1-2 cm dolu, kde se nachází TP č. 1. O další 1-2 cm níže je pak TP č. 2.



Uvolnění byste měli cítit okamžitě, bolest by měla odeznít do pár minut po masáži, pokud byl některý z těchto TP původcem Vaší bolesti hlavy a rozmasírovali jste je správně. Vždy promasírujte TP na obou stranách krku - nevynechávejte jednu stranu. Pokud bolest neustupuje, nevěšte hlavu a pokračujte s dalším TP viz níže.

3. m. sternocleidomastoid - zdvihač hlavy

Poslední z hlavních původců bolesti hlavy je právě m. sternocleidomastoid, který začíná na klíčních kostech (vnitřním konci) a stáčí se kolem krku nahoru, kde končí na lebeční kosti.

Pro více informací o tomto svalu navštivte WikiSkripta.

M. sternocleidomastoid na sobě může mít opravdu hodně TP a dokáže také působit bolesti na různých částech lebky - dokonce i na přední straně krku. Na obrázku níže vidíte červeně označená místa, kde se bolest projevuje a zeleně označené TP - body, které jsou původci bolestí.

Na obrázku vpravo je vrchní část svalu odstraněna pro lepší orientaci na spodní části.



Masáž TP - m. sternocleidomastoid

Asi nejlepší názornou ukázku jak lokalizovat tento sval jsem našla je tento obrázek:


Položte se na záda, uvolněte se a nahmatejte na svém krku sval, který začíná na klíčních kostech. TP masírujte stlačením svalu mezi prsty. Promasírujte všechny TP, které dokážete na tomto svalu najít.

VAROVÁNÍ: na krku se nachází arterie, která přivádí krev do mozku. Pokud při hledání m. sternocleidomastoid nahmatáte pulz - posuňte se o kousek do strany. NIKDY nemasírujte arterii! Pokud se v průběhu masáže cítíte malátně OKAMŽITĚ přestaňte - velmi pravděpodobně jste právě na arterii. Pokud nejste schopni lokalizoat svůj pulz (snížená citlivost konečků prstů) - neprovádějte tuto masáž sami na sobě. Požádejte někoho jiného, kdo je schopen váš pulz nahmatat - pečlivě ho však nejprve seznamte s principy masáže TP!

Uvolnění byste měli cítit okamžitě, bolest by měla odeznít do pár minut po masáži, pokud byl některý z těchto TP původcem Vaší bolesti hlavy a rozmasírovali jste je správně. Vždy promasírujte TP na obou stranách krku - nevynechávejte jednu stranu.

Na závěr zbývá dodat, že pokud bolest hlavy odstraníte masáží TP, jedná se pouze o dočasný efekt. Pokud neodstraníte původce bolestí - špatné držení těla, přetěžování svalů, bolest se vám bude vracet, Začít můžete tím, že budete správně sedět, což jsme si ukázali již dříve v tomto článku.

Pokud jste shledali tento příspěvek hodnotným, sdílejte - posílejte těm, kteří mohou mít problémy s bolestí hlavy.

https://www.patreon.com/tvojetrenerka

Žádné komentáře: