Bez zdravé půdy, není zdravých rostlin, zdravých lidí

Naštěstí se v poslední době začíná více hovořit o vlivu konvenčního zemědělství na půdu. Zdá se Vám to nedůležité? Dovolte, ať vám ukáži, proč to důležité je...

Zdroj: freepik.com



Půda není jen neživá hmota. Obsahuje také odumřelé části rostlin a zbytky těl živočichů (pardon vegani). Avšak i živé organismy se hodně podílí na kvalitě půdy. Bakterie, houby, žížaly a různé druhy hmyzu rozkládají a dále zúrodňují půdu a právě na tom záleží jak úrodná nakonec bude.

Půdní houby například chrání kořenový systém rostlin - jedná se o přírodní "pesticidy".  Bakterie vážou dusík, který je pro rostliny důležitý, žížaly půdu provzdušňují a jejich výměšky ji dále zúrodňují a tak dále. V jedné lžičce zeminy je kolem jedné miliardy bakterií!

Obměna půdy trvá velmi dlouho. Deseticentimetrová vrstva půdy vzniká 1000 let! A v současné době půdu ztrácíme rychleji, než se obnovuje. Aktuální tempo eroze je kolem 10 cm za 200 let. Jak vidíte je to opravdu alarmující.

Důvodem eroze je nejčastěji špatné hospodaření - současná monokultura - tedy lány jedné stejné plodiny (Babišova řepka nebo obilí) je nejen nepřirozená, ale také zcela neudržitelná. Aby vůbec takové rostliny přežili a zemědělci mohli mít úrodu, musí takové plodiny stříkat toxickými látkami (pesticidy), které půdu dále narušují. Zabíjí hmyz a jejich zbytky jsou pak v plodinách, které končí na našem stole. A ještě hůře - prosakují do podzemních vod a tak se dostávají daleko a daleko od původního pole, kde byl postřik aplikován.

Tolik propíraný Glyfosfát (na který si ČR vyžádala vyjímku dalších 5 let - bez komentáře...) je prokazatelně rakovino tvorný, zabíjí střevní mikroflóru, v půdě zůstává až 20 let a jeho zbytky jsou v plodinách a mase zvířat, které tyto plodiny konzumovali, často nad normami (nutno podotknout, že i pokud je výskyt v normě, neznamená to výhru - chcete trochu rakoviny, nebo žádnou????) A  nebojte - vážně to jde bez něj!!

Video - jak pěstovat bez glyfosfátu

A jaká z toho vede cesta? Ekologické zemědělství, které o půdu pečuje. Rostliny rostou dle přirozených pravidel a dostávají správné živiny přírodního původu.

Ještě než začnete s tím, že ekologickým zemědělstvím bychom neuživili tuto planetu - již dávno je dokázán opak. Ekologické zemědělství  spotřebovává až o 45% méně energie, produkuje o 40% méně skleníkových plynů a půdu nevyčerpává.

https://www.patreon.com/tvojetrenerka


Zdroje:

http://www.bio-info.cz/zpravy/konvencni-zemedelstvi-potrebuje-vice-energie-nez-ekologicke

http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/ecologica/principy.pdf

http://biospotrebitel.cz/wp-content/uploads/2012/06/Brožura_Otázky-a-odpovědi-pro-ekoporadny.pdf

http://www.osel.cz/9670-herbicid-glyfosat-a-kauza-stazene-publikace.html

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/glyosat-rondup-monsanto-ceske-ministerstvo-zemedelstvi

https://www.organicconsumers.org/news/who-cancer-expert-glyphosate-definitely-genotoxic

https://www.stream.cz/adost/10024915-bez-jedu-to-jde-jak-nahradit-glyfosat-roundup

https://www.vylectese.cz/skutecny-duvod-proc-psenice-toxicka-neni-lepek-slechteni/



Žádné komentáře: