Snížení příjmu sacharidů může být klíčem k léčbě a prevenci Alzheimerovy choroby

Před více jak rokem byla publikována velmi zajímavá studie ohledně Alzheimerovy choroby a její možné léčby a prevence pomocí ketonů. A protože je dnes mezinárodní den Alzheimerovy choroby, tady máte její schrnutí, které je velmi slibné...

(Zda věřit studiím a v jakém případě jsem popisovala například tady).

Zdroj: Pixabay.com


Teď už tedy pojďme k Alzheimerově chodobě, resp. jejich možné léčbě. Alzhimerova choroba je chronické, progresivní onemocnění nervové soustavy na podkladě degenerativního zániku neuronů (nervové buňky). Alzheimerova nemoc je dnes nejčastější příčinou demence středního a vyššího věku.

Mezi nejčastější příznaky patří:
  • poruchy krátkodobé paměťi
  • poruchy prostorové orientace
  • problémy při řešení problémů - cílená činnost
  • měnící se osobnost, chování (úzkost, agresivita), poruchy emocí
  • halucinace
  • poruchy chůze
  • epileptické záchvaty
  • inkontinence
  • poruchy Cirkadiánního rytmu (cyklu spánku a bdění)

Zdroj: WikiSkripta

Zobrazení pomocí MRI vlevo mozek zasažený Alzheimerovou chorobou - viditelná atrofie (odumírání) mozku, vpravo mozek normální.

A právě nové výzkumy ukazují, že rozvoj Alzheimerovy choroby (dále jen "ACH") je způsobem poklesem zdroje energie pro mozek - glukózy.

Lidský mozek spotřebovává velké množství energie, kolem 20% celkového energetického výdeje.

A právě glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek (pokud nedostane ketony). Ha, tady dochází k prvnímu rozporu oproti obecně prezentovaným informacím. Všude se dočtete, že mozek potřebuje glukózu na své fungování a tedy ji musíme neustále doplňovat (rozuměj jídlem). Tato hypotéza je chybná z více důvodů:

a) lidské tělo je schopno si glukózu vyrobit samo a dělá to velmi efektivně pomocí procesu zvaného Gluconeogeneze - kdy tělo vyrábí z uložených tuků a proteinů (pozor, neděsit se - nejedná se o úbytek svalové hmoty, jak je často prezentováno - zde mluvíme o tzv. Autophagy, jen toto téma by zabralo na minimálně dva články, pro zjednodušení jej vynechávám, protože pro téma ACH není podstatné).

Pokud by naše tělo nebylo schopno vyrobit si glukózu a stabilizovat tak krevní cukr, již dávno bychom jako živočišný druh vymřeli! Předchozí 2 miliony let jsme neměli k dispozici ledničky narvané jídlem. Lovili jsme a sbírali. A když jsme neulovili šli do jeskyně s prázdným, žádné doplnění glukózy z potravy se nekonalo. Pokud by byla pravda, že potřebujeme neustálý příjem sacharidů (glukózy v případě potravy pro mozek), vymřeli bychom již dávno.

b) jediný zdroj energie pro mozek je glukóza
Ne, ani tohle není pravda. Mozek sice používá přednostně glukózu, ale pokud jí není v organismu dostatek, přepne na využívání tzv. Ketonů. Ketony jsou látky, které tělo vyrábí z mastných kyselin (uložených tuků) ve chvíli, kdy nedostává potravu (půst), v případě nízkosacharidové diety, dlouhotrvajícího fyzického výkonu, u neléčené cukrovky 1. typu.

Zjednodušeně řečeno - pokud se nenajíte a již nemáte dostatečné zásoby glykogenu (glukozy) v těle, vaše tělo začne vyrábět náhradní zdroj energie z tukových zásob vašeho těla.

A právě ketony jsou výborným zdrojem energie pro mozek. A znovu se vracím k informací z bodu a) výše. Pokud by náš mozek nebyl schopen využívat Ketonů pro svoje fungování jednak by se nám nikdy nemohl vyvinout mozek větší (oproti předchůdcům Homo sapiens). A opět a znovu - již dávno bychom vymřeli.

Zásobování mozku energií při Alzheimerově chorobě

V případě Alzheimerovy choroby se právě zásobování mozku energií jeví jako zásadní. Ranné stádium této nemoci je rozpoznáváno právě díky snížení energetického metabolismu. Mozek může pracovat na glukózu nebo Ketony (viz výše). U pacientů s ACH je prokázána zásadně snížená schopnost metabolismu glukózy. Zatímco využití Ketonů je naprosto normální!!! Toto je převratná infomrace, která zakládá novou studii tak zajímavou.

Pokud tedy osoby postižené ACH nedokáží použít glukóuzu, ale jejich mozek dokáže efektivně využáívat Ketony, je více než na snadě trvzení: pojďme mozek krmit Ketony.

Ketogeneticky bohatá strava

Aby Vaše tělo produkovalo Ketony, musí nejprve klesnout hladina krevního cukru. Tím pádem klesne hladina inzulinu a teprve poté tělo "přepne" na produkci Ketonů.

Je to trochu jako hybridní auto, která má spalovací motor poháněný na benzín (nebo naftu) z nádrže, ale zároveň elektrický motor poháněný na baterii. Auto využívá baterii jako zdroj energie, jakmile však v baterii dojde energie, přepne na spalovací motor a nadále využívá "nádrž plnou paliva". (Ano, uvědomuji si, že toto je velmi zjednodušené tvrzení. Ano, vím, že hybridní vozy využívají elektrický motor i spalovací závoveň.. .bla bla bla.. příklad byl jen pro zjednodušení pochopení využití energie v lidské těle. Děkuji za pochopení.)

Elektrický motor (baterie) je jako glukóza, tedy její zásoby jsou omezené a neustále je třeba je doplňovat stravou (baterie je totiž malá).

Spalovací motor (nádrž plná paliva) jsou Ketony, její zásoby jsou několikanásobně vyšší (u člověka s běžnou hmotností jsou zásoby tukové tkáně na cca 30 - 60 dnů, u osob s nadváhou pak NĚKOLIKANÁSOBNĚ vyšší - klidně i na rok bez potravy - jak ostatně dokazuje například nejdelší půst v historii (dokumentovaný, pod lékařským dohledem), který trval 382 dnů!).

Tedy jakmile dojde energie v baterii, přepneme na nádrž a jedeme dál. No a stejné je to i v lidském těle. Pokud se nenajíte, dochází cca v průběhu 24 - 48 hodin k vyčerpání zásob glykogenu uloženého ve svalech a játrech a tělo začne přeměňovat tukové zásoby na Ketony - zdroj energie pro tělo a mozek.

Následující graf ukazuje jak dochází k přechodu mezi použitím glukózy z potravy (exogenous), následné využití uloženého glykogenu (glycogen) a přechod na spalování tuků (gluconeogenesis).




Ok, takže velmi zjednodušeně jsme se dostali k tomu, že tělo produkuje Ketony.

A jak už víme, pacienti s ACH dokáží efektivně využívat Ketony pro mozek. Tedy nedochází k hladovění mozku z důvodu nedostatečného využití glukózy. Tento poznatek není nic nového, je dobře popsán již od 60 let minulého století díky práci prof. Cahilla.

Řešení je tedy: ve stáří krmte mozek Ketony

Pokud si teď říkáte, že se vás to netýká, protože ACH je nemocí starých lidí, bohužel vás musím vyvést z omylu. Stále přibývá mladších a mladších pacientů s ACH a důvod? Inzulinová rezistence!

Prokázané zhoršené využití glukózy v mozku o 14% bylo prokázáno například u žen trpících Syndromem polycystických ovarií.(Castellano et al.,; Rees et al., 2016).

A právě inzulinová rezistence je jedním z původců tzv. Metabolického syndromu, který se v současné době označuje za novou epidemii. Vysoký krevní tlak, cukrovka, a další.

Pokud si chcete udržet zdravý mozek, zařaďte Keto dietu do svého životního stylu. Zkuste výrazně snížit příjem sacharidů (všeho druhu!) a zvyšte příjem zdravých tuků jako jsou olivový olej, máslo, sádlo, vejce, kokosový olej, avokádo.

Při denní konzumaci pod 30 - 50 g sacharidů (u každého se může lišit - záleží na stavu vašeho těla - tedy zda jste zdraví, či již máte inzulinovou rezistenci, cukrovku a další) se vaše tělo přepne a začne vyrábět Ketony. A ty jsou zdrojem energie nejen pro váš mozek.

Ketony jsou řešením pro nadváhu stejně jako pro ACH. Vedlejší efekt tedy může být, že pokud se stravujete v rámci Keto diety, může Vám to lépe myslet :-) a to je super, nemyslíte?




Zdroje:

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Alzheimerova_choroba
https://cs.wikipedia.org/wiki/Neuron
http://www.wikiskripta.eu/w/Bd%C4%9Bn%C3%AD_a_sp%C3%A1nek
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_brain
https://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis
http://www.mdedge.com/internalmedicinenews/article/145220/alzheimers-cognition/fueling-alzheimers-brain-fat?channel=180&utm_source=News_IM_eNL_082717_F&utm_medium=email&utm_content=Alzheimer%27s%20and%20a%20high%20fat%20diet



Stewart WK, Fleming LW. Features of a successful therapeutic fast of 382 days’ duration. Postgraduate Medical Journal. 1973;49(569):203-209.
Castellano C. A., Baillargeon J. P., Nugent S., Tremblay S., Fortier M., Imbeault H., et al. (2015a). Regional brain glucose hypometabolism in young women with polycystic ovary syndrom: possible link to mild insulin resistance. PLoS ONE 10:e0144116 10.1371/journal.pone.0144116  
Rees D. A., Udiawar M., Berlot R., Jones D. K., O’Sullivan M. J. (2016). White matter microstructure and cognitive function in young women with polycystic ovary syndrome. J. Clin. Endocrinol. Metab. 101 314–323. 10.1210/jc.2015-2318 


Cunnane SC, Courchesne-Loyer A, Vandenberghe C, et al. Can Ketones Help Rescue Brain Fuel Supply in Later Life? Implications for Cognitive Health during Aging and the Treatment of Alzheimer’s Disease. Frontiers in Molecular Neuroscience. 2016;9:53. doi:10.3389/fnmol.2016.00053.

Žádné komentáře: