Inzulin

Inzulin je hormon vyráběný slinivkou břišní, jehož úkolem je snižovat hladinu cukru v krvi.

Poprvé byl objeven v roce 1921 a stal se revolučním lékem pro cukrovku 1. typu. Málokdo ví, že Dr. Banting ponechal jeho výrobu bez patentu, protože věřil, že by k němu měl mít přístup kdokoliv, kdo jej potřebuje k záchraně svého života.

zdroj obrázku: pexels.com

Byznys

V současné době se na výrobě inzulinu celosvětově vydělá 167 miliard korun. Jak je to možné? Farmaceutické firmy přišly na skvělý trik. „Vylepšováním“ původní receptury získávají patenty na tuto novou formu. Takže mohou utržit více peněz. Nikde však není výslovně uvedeno, zda je opravdu nová forma lepší než původní.

Dostali jsme se tak na zdražení o 168 až 325% mezi roky 2010 a 2015! Proč? Zvyšovala se poptávka po jinak poměrně málo používaném léku. Inzulín byl původně používán pouze pro léčku cukrovky 1. typu, což byl ovšem pro farmaceutické firmy malý a nezajímavý trh. Co se změnilo?

V roce 1977 byla poprvé vydána tzv. Výživová doporučení, která najednou doporučovala nízkotučnou dietu a zvýšení příjmu sacharidů. Na základě čeho se podíváme někdy jindy. Protože to rozhodně stojí za bližší prozkoumání. (Jakmile bude článek na webu, bude zde odkaz).



Spolu s výživovými doporučeními byla také upravena definice cukrovky 2. typu – tedy jaké hodnoty krevního cukru jsou již považovány za cukrovku a tak se další miliony lidí celosvětově dostali na seznam cukrovkářů. A stejně tak byla upravena v roce 2003 definice pro tzv. Pre-diabetický stav – opět se rozrostl trh pro farmaceutické firmy vyrábějící inzulín.

A snižování „zdravé hodnoty“ pokračovalo dále a dále. Do roku 2012 se tak na seznamu cukrovkářů ocitlo zhruba 52% populace Spojených států amerických.

A ač byl původně pre-diabetický stav léčen výhradně změnou životního stylu a úpravou jídelníčku, najednou se začaly vynořovat názory, že i v tomto případě je vhodné nasadit léčbu léky.

V roce 1999 pro americký trh a o rok později i pro evropský pak byly léky rosiglitazone (v Evropě prodávaný jako Avandia) a pioglitazone (v Evropě vedený jako Glustin) schváleny pro léčku cukrovky 2 typu, ač jsou stále spojovány s vyvoláváním srdečních onemocnění, mrtvicí nebo s rakovinou žlučníku. Jakmile je některý vyřazen z používání, objeví se další a další generika. Mezi roky 2004 a 2013 se na trhu objevilo více jak 30 nových léků.

Cukrovka

A teď to asi nejvíce šokující pojďme se podívat na to, co je cukrovka 2. typu!

Co říká Wikipedia:
Diabetes mellitus 2. typu je onemocnění, které je podmíněno nerovnováhou mezi sekrecí a účinkem inzulinu v metabolismu glukózy. To znamená, že slinivka diabetiků 2. typu produkuje nadbytek inzulinu, avšak jejich tělo je na inzulin více či méně „rezistentní“ (relativní nedostatek). Léčí se perorálními antidiabetiky, což jsou ústy podávané léky, které zvyšují citlivost k inzulinu.

Vzhledem k závažnosti onemocnění může být rozvinutá inzulínová rezistence léčena kombinovanou terapií. Tato terapie spočívá v podávání alespoň dvou perorálních antidiabetik a hormonu inzulínu v injekcích. K tomuto kroku se uchyluje především v momentě, kdy existuje zvýšené riziko rozvinutí DM 1. typu na pokladě DM 2. typu. Tento stav nastává obzvláště v případe, kdy buňky slinivky břišní jsou již vyčerpány z nadměrné tvorby inzulínu a dochází k jejich zániku. Hladina inzulínu v krvi poté prudce padá.


Stručně řečeno – cukrovka 2. typu je rezistence na inzulin. Pokud nutíte tělo produkovat více a více inzulinu  slinivka břišní se vyčerpá a přestává produkovat inzulin v dostatečném množství – rozvinutí cukrovky 1. typu – kdy je opět třeba podávat inzulin syntetický!

Léčíme tak symptomy (zvýšená hladina cukru v krvi) místo řešení příčiny onemocnění (kterých může být více, ale většinou vedou zpět k Metabolickému syndromu – nerovnováze hormonů, atd.).

Kruh se uzavírá! Farmaceutický průmysl jde ruku v ruce s medicinským průmyslem a vytváří si dlouhodobé pacienty. Proč se již neléčí cukrovka 2. typu úpravou stravování a změnou životního stylu? Proč jsou rovnou podávány léky? Ano, začínáte to chápat dobře – peníze! Nikdo by na vás nevydělal, pokud začnete lépe jíst a více se hýbat. Resp. rozhodně by na Vás nevydělal farmaceutický průmysl nebo lékaři.

Co říci závěrem – pokud v současné době trpíte pre-diabetickým stavem nebo cukrovou 2. typu, rozhodně nevysazujte léky, které vám váš lékař předepsal. Zkuste si se svým lékařem promluvit o možnosti řešit váš stav razantní úpravou jídelníčku místo léků. Případně alespoň zkuste zda lepší stravování nepovede ke zlepšení vašeho zdravotního stavu (třeba budete moci snížit dávky léků nebo je po čase zcela vysadit).

Aktivně se zajímejte o svoje zdraví a nenechte to dojít tak daleko, abyste se stali obětí systému, který tu není proto, aby nám pomáhal, ale aby na nás vydělával!



Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Inzulin

https://cs.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus
https://en.wikipedia.org/wiki/Rosiglitazone
https://en.wikipedia.org/wiki/Pioglitazone
The Diabetes Economy – T2D 12. Intensive Dieatary Management [online]. USA: -, 2016 [cit. 2017-07-26]. Dostupné z: https://intensivedietarymanagement.com/diabetes-economy-t2d/
•  *Ganong, Wiliam F.: Přehled lékařské fysiologie, Nakladatelství a vydavatelství H&H, Jinočany 1999. s.289

Žádné komentáře: