Hliníková fólie

Hliník (Aluminium) je třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře. Podle posledních dostupných údajů tvoří hliník 7,5–8,3 % zemské kůry. Díky velké reaktivitě hliníku se v přírodě setkáváme prakticky pouze s jeho sloučeninami.


Odnepaměti se jej vědci snažili extrahovat, což byl dlouhou dobu velmi náročný a drahý proces. A to až do roku 1889, když Carles Martin Hall vynalezl a nechal si patentovat novou metodu produkce hliníku.Což nastartovalo jeho masové použití v průmyslu.



Zdroj obrázku: Blesk.cz

Hliníková folie

Je tenká jako list papíru, přesto je z kovu. Vyrábí se už několik století a to rolováním nebo ztloukáním kovu. První masová produkce těchto folií však byla z cínu, který byl až později, v roce 1910, vyměněn právě za hliník.

Výroba začala ve Švýcarsku a od začátku dodávala velké množství výsledného produktu pro balení čokolády a tabákových produktů.

Je však vhodná pro pečení?

V poslední době stoupná používání hliníkových folií pro přípravu mnoha jídel. Předpřipravené lasagne z obchodu – balené v hliníkové folii (obalu) stačí vložit do trouby a upéct. Získáte tak rychlou večeři bez množství nádobí. To ano, ale jakou cenu za to platíme?

Mnoho výzkumů již prokázalo přímý vliv zvýšené koncentrace hliníku v organismu na vznik Alzheimerovy choroby. Více jak 36 milionů lidí celosvětově se potýká s demencí a zhruba 75% z nich jsou ovlivněny Alzheimerovou chorobou.

Další prokázané spojení vlivu hliníku na lidský organismus zahrnuje neurologické degenerativní změny, zánětlivé onemocnění v mozku, oxidativní poškození anebo snížení antioxidantů (například. Glutathione) případně rozvoj Autismu.

Akumulace hliníku v organismu pak vede k výraznému zrychlení umírání buněk a snížení celkové vitality až o 50%. Kritický vliv na neuronální a degenerativní změny a následnou smrt již také byly prokázány.

Hliník není pouze v alobalu – folii použivané v potravinářství. Najdete jej v antiperspirantech, využívá se ve farmaceutickém průmyslu a je obsažen v kukuřici, žlutých sýrech a dokonce soli, koření nebo čaji. Používá se dokonce při zpracování pitné vody.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je maximální bezpečný obsah ve vodě do 200 µg na jeden litr. A pokud tedy vezmeme, že doporučené množství za den jsou dva litry, maximální doporučená dávka hliníku bude 0,4 mg na osobu denně.

Hliníková folie a potraviny

Jemný materiál je velmi náchylný na poškození, což zvyšuje pronikání hliníku do potravin pečených v něm. Reakce je tím vyšší, čím vyšší je teplota při které pokrm pečete. Bohužel se výsledná koncetrace hliníku v pokrmu zvyšuje také použitím některých koření nebo specifických potravin (přirozeně kyselé potraviny, soli).

Vyšší koncentrace se vyskytuje při přípravě červeného masa oproti bílému, a to dokonce o 20 – 40%. Nejméně je uvolněno při pečení při teplotě do 150°C po dobu do 60 minut. Zatímco maximální naměřená koncentrace byla zjištěna při pečení na 250°C po dobu 20 minut.


Folie před použitím
 Folie po 90 minutách pečení při 185 ° C

Zdroje obrázků:  ResearchGate


Závěr je tedy jasný – hliníková folie (alobal) není vhodná pro přípravu při vysoké teplotě! Skladování potravin v této folii se jeví jako méně nebezpečné.

A jak se jim vyhnout? Nekupujte předpřipravené potraviny v hliníkových obalech (stejně nejsou zdravé a obsahují spoustu zbytečných chemikálií), pokud doma pečete maso, zeleninu nebo cokoliv jiného používejte nejlépe skleněné nebo keramické nádoby. Pokud doma stále máte hliníkové příbory – vyhoďte je a vyměňte za nerezovou ocel.



Reference:

Saber A, Mohamedd F, Al Zubaidy I, Bassioni G. Does Aluminum really enhance Alzheimer Disease? Medical impact of aluminum on human health: Europea Journal of Scienfific Research, 2015

Kawahara M, Kato-Negishi M. Link between Aluminum and the Pathogenesis of Alzheimer’s Disease: The Integration of the Aluminum and Amyloid Cascade Hypotheses. International Journal of Alzheimer’s Disease. 2011;2011:276393. doi:10.4061/2011/276393.

WHO, „Safety evaluation of certain food additives and contaminanst“, WHO Food additives Series 46. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (2001)

Risk Assessment of Using Aluminum Foil in Food Preparation. Available from: https://www.researchgate.net/publication/221971690_Risk_Assessment_of_Using_Aluminum_Foil_in_Food_Preparation [accessed Jul 20, 2017]

The History of Aluminum. In: ThoughtCo [online]. USA: ThoughtCo, 2017 [cit. 2017-07-20]. Dostupné z: https://www.thoughtco.com/charles-martin-hall-aluminum-4075554

Price M., Jackson J. Eds., Alzheimer’s Disease International World Alzheimer Report 2009.http://www.alz.co.uk/research/files/World%20Alzheimer%20Report.pdf. Accessed 11 December 2014.

Henderson AS.The epidemiology of Alzheimer’s disease.British Medical Bulletin.1986;42:3–10. Yousef MI. Aluminum-induced changes in hemato-biochemical parameters, lipid peroxidation
 

Žádné komentáře: