Jezte duhu - Fytochemikálie

Znáte ono americké Eat the Rainbow (překl. Jezte duhu)? Ne, nemá to nic společného s gay iniciativou 😛 Je to vlastně krásné laické vysvětlení toho proč je prospěšné konzumovat rozmanité druhy ovoce a zeleniny.




Ovoce a zelenina totiž obsahuje tzv. Fytochemikálie (z angl. phytochemicals), což jsou biologicky aktivní látky, bývají kvůli své barevnosti označovány jako barevné pigmenty rostlin. Každá barva má jiné účinky. Proto čím více barev jíte, tím více benefitů získáte.


Fytochemikálie příznivě ovlivňují naše zdraví a podle některých odhadů jich mohou být v jednom kusu ovoce desítky až stovky. A právě jejich obsah v přirozených potravinách je jedním z důvodů, proč nemohou výživové doplňky nahradit konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny.

Fytochemikálie se nacházejí ve všech rostlinných zdrojích potravin (ovoce , zelenina, ořechy, zelený čaj, ale také v kakaových bobech, kurkumě a dalších superpotravinách. Živočišné potraviny však žádné fytochemikálie neobsahují. I proto je třeba zařazovat do jídelníčku pravidelně dostatek rozmanitého ovoce a zeleniny.


Takže "jezte duhu"! Snažte se na talíř naskládat co nejvíce druhů ovoce a zeleniny a zároveň co nejvíce těch, které mají různé barvy.


Příklad:

Červená - rajčata a papriky

Žlutá - papriky, dýně

Modrá - borůvky

Fialová - cibule , lilek

Zelená - avokádo a chilli papričky Jalapenos, špenát, hlávkový salát

Žádné komentáře: