Ničíme mýty - dnes speciálně pro ženy

Kdybych dostala korunu pokaždé, když se mě dámy ptáte, jestli je správné "zvedat činky" - byla bych už milionář :-) Ne vážně, je to velmi silný mýtus, že ženy, které dělají silový trénink budou vypadat jako muž...

Pojďme se na to podívat - mám pro vás pár mýtů, kterým je třeba dát už provždy sbohem...

1. Silový trénink / zvedání činek z vás udělá muže 
Ne, neudělá. Ženy nemohou tak jednoduše nabírat svalovou hmotu jako muži, protože ženy neprodukují dostatek testosteronu. Nyní prosím odhlédněme od kulturistek, což je extrémní případ a i ony by vám asi potvrdili, jak těžké to pro ně je. Normální žena při normálním silovém trénínku nenabere ohromné množství svalů. Zpevní se vám tělo, změní se maličko proporce (širší záda atd.), ztratíte velkou část podkožního tuku, ale rozhodně z vás  nebude další Arnold Schwarzenegger :-)



2. Cvičení zredukuje velikost vašeho dekoltu
Poprsí je tvořeno zejména tukem. Nicméně i tak je téměř nemožné zmenšit jejich velikost silovým tréninkem. Jediný problém nastane, pokud tuk ve vašem těle klesne pod 12% - což je velmi nedoporučované a dokonce nebezpečné! Nicméně toho docílíte jen drastickou dietou, nebo přemírou cardio cvičení.

3. Budete ztuhlá a nepružná
Pokud budete cvičit celé tělo a správně je to právě naopak. Zlepší se vám koordinace, síla, obratnost. Je velký mýtus, že pokud neděláte "konvenční strečink" nebudete mít dost protažené svaly. Určite plánuju článek, který se tomuto bude speciálně věnovat, tak si mě dejte do RSS čtečky, ať o něj nepřijdete :-)

4. Pokud přestanete zvedat činky, vaše svaly se změní na tuk
Je to stejné rčení, jako byste řekli, že zlato se změní ocel :-) Pokud lidé přestanou se silovým tréninkem stane se to, že začnou ztrácet svalovinu z důvodu nepoužívání svalů. Tělo se tak brání "živit" svaly, které nepotřebuje. A pokud se navíc vrátite ke špatnému jídelníčku, je zaděláno na problémy. Jj, co jíte je prostě důležité... viz poslední bod.

5. Silový trénink přemění tuk na svaly
Naše tělo pracuje mnohem složitěji, než si myslíme... Svaly a tuk jsou natolik odlišné, že není možná prostě přeměna jednoho v druhé a naopak.

6. Dokud poctivě cvičíte, můžete jíst, co budete chtít
Oh, kéž by tohle byla pravda... Pravda je prostá - každý z nás má unikátní metabolismus, který jasně určuje kolik spálíme kalorií při činnosti a nečinnosti. Pokud sníme víc, než spálíme - ukládá se energie v podobě tuku. Pokud spálíme víc, než přïjmeme, naše tělo začne spalovat "zásoby". Tento mýtus vznikl pravděpodobně díky lidem s extrémě vysokým metabolickou hodnotou - šťastlivci :-))

Co vy na to, dámy? Potkáme se v posilovně? :-)

Žádné komentáře: