Glyfosát z RoundUpu může za Celiakii?

Celiakie a obecně pak lepková intolerance je poslední dobou opravdu všude a dá se považovat za novou epidemii. Odhaduje se, že celosvětově trápí zhruba 5% populace. Bohužel toto číslo není přesné, protože spousta lidí není diagnostikována. Je jim zle po jídle, ale u doktora nikdy nebyli nebo a to je častější - krevní testy v současné době nejsou schopny potvrdit všechny formy této nemoci. Tedy i lidé, kteří prokazatelně mají symptomy nejsou označeni za celiaky.



Celiakie může mít celou řadu příznaků od průjmů, nadýmání a kožních vyrážek až k bolestem hlavy, depresi nebo anémii. Dále pak celiakie zvyšuje riziko vzniku dalších onemocnění - díky ovlivňování vstřebávání živin z potravy a zdraví střevní mikroflóry - plodnost, problémy se štítnou žlázou, selhání ledvin ale i rakovina tak mohou mít původce právě zde.

A právě glyfosát - což je aktivní látka v celosvětově používaném herbicidu Roundup se nyní považuje za skutečného vyníka rozvoje celiakie ve světě.

Glyfosát totiž ovlivňuje naši střevní mikroflóru a tvorbu enzymů nezbytných pro detoxifikaci organismu, aktivaci vitamínu D3 a odbourávání vitamínu A, tvorbě žluči a dalších.

Pacienti trpící celiakií pak mají zvýšené riziko vzniku non-Hodgkins lymphoma, který je opět spojování s glyfosátem. Stejně tak jako problémy s plodností, potraty nebo vývojovými defekty plodu. 

V poslední době je glyfosát nadužívaný v zemědělství i pro tzv. urychlené zrání plodin a rezidua v těchno rostlinách jsou opravdu vysoká. 

Osoby, pracující v zemědělství jsou vystaveny glyfosátu ve velké míře a tak není s podivem, že se u nich vyskytuje rakovina nebo selhání ledvin v mnohem vyšší míře než u zbytku populace.

 Tohle všechno už víme a přesto nám to nebrání tento jed používat. Smutná to praxe dnešního světa. 

Jaké je řešení pro spotřebitele? Pokud už opravdu chcete konzumovat obiloviny nebo kukuřici, snažte se vybírat BIO produkci, kde je použití této chemie zakázáno. 

Samozřejmě je třeba připomenout, že pokud si koupíte běžné pečivo nebo těstoviny v obchodě nebo si je dopřejete v restauraci, glyfosátu se nevyhnete, neboť restaurace používají většinou nejlevnější druhy obilovin, těstovin a pečiva - tedy rozhodně ne z BIO produkce. 

O BIO produkci putuje spoustu mýtů a spoustu lidí BIO odmítá z principu, ale obávám se, že v dnešním světě dává BIO pěstování větší smysl než kdy dříve a konvenční plodiny je  možné označit spíše za chemickou laboratoř než za jídlo. 

Více článků o glyfosátu: 

http://www.tvojetrenerka.cz/2018/06/bez-zdrave-pudy-neni-zdravych-rostlin.html
http://www.tvojetrenerka.cz/2017/11/roundup-proc-se-ho-nechceme-vzdat.html


Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24678255

Žádné komentáře: