Co mají společného Cukrovka a celiakie

Na první pohled by se mohlo zdát, že cukrovka 1. typu a celiakie (přecitlivělost na lepek) spolu nijak nesouvisí. Opak je však pravdou. V obou případech se jedná o tzv. autoimunitní onemocnění. Více jsem již psala tady. Nejdříve tedy velmi stručně o obou onemocněních.


Cukrovka 1. typu

Další autoimunitní onemocnění, kdy zánět postihuje buňky produkující inzulin. Výsledkem je částečná nebo absolutní absence inzulinu v organismu. Osoby postižené tímto typem cukrovky musí dodávat svému tělu inzulin syntetický.

Nad důvodem vzniku tohoto onemocnění si zatím vědci lámou hlavu. Předpokládá se vliv virového onemocnění, ale zatím není potvrzen. 

Celiakie - přecitlivělost na lepek, lepková intolerance

Geneticky podmíněná porucha imunity, kdy tělo reaguje na lepek a prolaminy obsažěné v obilovinách. Vznik protireakce zodpovědné za céliakii vyvolávají hlavně struktury gliadinu (z pšenice).

Podobně však mohou působit i podobné bílkoviny z jiných obilovin (žita, případně ovsa – které bývá často označováné jako „bezlepkové“).

Časté symptomy jsou bolesti břicha, chronický průjem nebo zvracení. Symptomy, které často nebývají s tímto onemocněním spojované jsou však například chronická únava, neurologické obtíže, problémy s početím, chronický zánět trávící soustavy a také špatné vstřebávání živin zejména folate, vitamin B12, železa, zinku, mědi, vápníku  nebo hořčíku. 1) 2) 3) 4)

Aktuálně se domníváme, že vznik tohoto onemocnění je kombinace prostředí, genetické predispozice a imunitní reakce - intolerance na gliadin (protein pšenice).  Některé studie se pak přiklánějí také k virovému základu a to konkrétně Adenovirus typ č. 12, ovšem jiné studie nebyly schopny tuto souvislost prokázat. 5) Dalším faktorem je pak nedostatečné nebo žádné kojení a příliš brzký výskyt lepku ve stravě dětí. 6)



V průběhu posledních zhruba 50 let došlo k prokázání jednoznačné spojitosti mezi těmito dvěma onemocněními. Pacienti postižení cukrovkou 1. typu bývají velmi často také citliví na lepek. Vyřazení lepku z potravy vede ke zmírnění symptomů u celiakie a zlepšení zpracovávání cukru u cukrovkářů (ač není možné cukrovku 1. typu vyléčit).

Celiakie a cukrovka 1. typu sdílí také genetický základ. A to konkrétně gen HLA-DQB1 na chromozomu 6p21 je ovlivněn u pacientů s těmito onemocněními. Více jak 90% celiaků a 70% cukrovkářů (1. typu) nese tento gen.

HLA geny jsou pak nezbytné k regulaci imunitní odezvy organismu. 7) 8) A právě proto není tak zarážející, že u spousty výskytů je také doprovodným jevem další autoimunitní onemocnění jako například Hashimoto (autoimunitní onemocnění štítné žlázy) nebo artritida. 9)

Jak vidíte autoimunitní onemocnění spolu mohou souviset i když se to tak na první pohled nemusí zdát.

Pokud některým z těchto onemocnění trpíte, zkuste eliminační dietu (vyřaďte ze svého jídelníčku například lepek) a uvídíte, zda dojde ke zlepšení symptomů. Jedná se o snadnou a bezpečnou cestu, jak na sobě vysledovat různé potravinové alergie i když ještě možná žádným výše popsaným onemocněním netrpíte.



Zdroje:

1) Rostami Nejad, Hogg-Kollars S, Rostami K. Subclinical celiac disease and gluten sensitivity. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2011;4:102–108. [PMC free article] [PubMed]
2) Vader LW, De Ru A, Van der Wal Y, Kooy YMC, Benckhuijsen W, Mearin ML, et al. Specificity of tissue transglutaminase explains cereal toxicity in celiac disease. J Exp Med . 2002;195:643–49. [PMC free article] [PubMed]
3) Bodé S, Gudmand-Høyer E. Symptoms and haematologic features in consecutive adult coeliac patients. Scand J Gastroenterol. 1996;31:54–60. [PubMed]
4) Jameson S, Hellsing K, Magnusson S. Copper malabsorption in coelia disease. Sci Total Environ. 1985;42:29–36. [PubMed]
5) Plot L, Amital H. Infectious associations of celiac disease. Autoimmun Rev. 2009;8:3161–69. [PubMed]
6) Green PHR, Jabri B. Celiac Disease. Annu Rev Med. 2006;57:14.1–14.
7). Schober E, Rami B, Granditsch G, Crone J. Coeliac disease in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus: to screen or not, to treat or not? . Horm Res. 2002;57:97–100. [PubMed]
8) Saadah OI, Zacharin M, O'Callaghan A, Oliver MR, Catto-Smith AG. Effect of gluten-free diet and adherence on growth and diabetic control in diabetics with coeliac disease. Arch Dis Child. 2004;89:871–76. [PMC free article] [PubMed]
9) Fasano A, Catassi C. Current approaches to diagnosis and treatment of celiac disease: an evolving spectrum. Gastroenterology. 2001;120:638–51. [PubMed]

Obrázky:

https://www.freepik.com/free-photo/hand-holding-a-blood-glucose-meter-measuring-blood-sugar-the-background-is-a-stethoscope-and-chart-file_1193248.htm

https://www.freepik.com/free-photo/wheat-field_891619.htm

1 komentář:

  1. Jakékoliv onemocnění není dobré. Já trpím cukrovkou, a když jsem se to dozvěděla, tak jsem měla hrozný strach. Jako první mě napadlo, že budu mít diabetickou nohu , kterou mi časem amputují. O cukrovce jsem si zjistila hodně informací a zlepšila jsem svoji životosprávu a zatím se u mě žádné komplikace neobjevily.

    OdpovědětVymazat