Autoimunitní onemocnění


Další z horkých témat současné společnosti. A proč? Protože se s nimi potýká čím dál tím více lidí. Proč tomu tak je se dozvíte dále v článku. Pokud si myslíte, že se Vás tento problém netýká, možná budete překvapeni, že v některých případech může trvat několik let než se vůbec projeví symptomy, které Vás terpve donutí jednat.




Autoimunitní onemocnění mohou být tichým zabijákem. Doslova. Nezabije Vás samotný začátek, ale komplikace a přetížení organismu, které právě na autoimunitní onemocnění navazují. 

V současné době je popsáno více než 80 typů onemocnění, které jsou způsobeny našim vlastním imunitním systémem, který napadá vlastní buňky místo toho, aby reagoval na viry a patogeny. Proč k tomu dochází? O příčině některých zatím moc nevíme. Jiné jsou již prokázány. Podívejme se na ty nejznámější:

Celiakie - přecitlivělost na lepek, lepková intolerance


Geneticky podmíněná porucha imunity, kdy reaguje na lepek a prolaminy obsažěné v obilovinách. Vznik protireakce zodpovědné za céliakii vyvolávají hlavně struktury gliadinu, prolaminu pšenice. Podobně však mohou působit i podobné bílkoviny z jiných obilovin (žita, případně ovsa – které bývá často označováné jako „bezlepkové“).

Cukrovka 1. typu

Další autoimunitní onemocnění, kdy zánět postihuje buňky produkující inzulin. Výsledkem je částečná nebo absolutní absence inzulinu v organismu. Osoby postižené tímto typem cukrovky musí dodávat svému tělu inzulin syntetický.

Zánětlivá onemocnění vnitřních orgánů (Inflammatory Bowel Disease)

Do této skupiny onemocnění spadá i známější Crohnova nemoc. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva.

Roztroušená skleróza:

Imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu (mozek a míchu), čímž způsobuje rozpad myelinových pochev (elektricky izolující obal většiny nervových vláken).

Pokud není  nervové vlákno izolováno, přenos vzruchu se snižuje nebo vytrácí. Představte si to jako elektrický kabel bez izolace. Také nevede elektřinu tak dobře. A právě nervové vzruchy jsou elektrické signály. 

Lupénka:

Ano, i toto kožní onemocnění je autoimunitního původu. Je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění postihující především kůži, avšak kromě pokožky může postihovat též nehty a klouby.

Imunitní buňky zvané T-lymfocyty migrují do nejsvrchnějších vrstev kůže, kde spouštějí uvolňování zánětlivých látek, což podporuje vznik chronického zánětu v kůži, na jehož podkladě dochází k nadměrné tvorbě nových kožních buněk a jejich olupování.

Revmatoidní artritida:

Zánětlivé autoimunitní onemocnění, které se projevuje především zánětem a bolestivostí kloubů a jejich postupným poškozením, postihuje však i ostatní orgány. Závažnost spočívá v tom, že nejen snižuje kvalitu života nemocných, ale zkracuje délku jejich života v průměru o 6 – 7 let.

Jak vidíte, seznam je poměrně dlouhý a to jsem vzala jen ty nejznámější. Velmi pravděpodobně jste u některých z nich nikdy neslyšeli, že se jedná právě o autoimunitní onemocnění. Bohužel. 

Rozlišujeme tři základní fáze:
  1. Tichý boj autoimunity  – již zjistitelné z laboratoních vyšetření, ale bez zjevných symptomů
  2. Autoimunitní reakce – pozitivní výsledky laboratorních vyšetření a zároveň projevy symptomů
  3. Autoimunitní onemocnění – když dochází k poškození těla a je možné diagnostikovat specifický problém. 

      Pokud jste v první fázi, většinou nepociťujete žádné příznaky a tak Vás ani nenapadne, že Vaše tělo již bojuje samo proti sobě. I proto je těžké odhadovat, kolik lidí ve skutečnosti trpí autoimunitními onemocněními, protože zůstávají dlouho dobu nediagnostikované. 

V druhé fázi již pociťujete symptomy, ale opět může trvat poměrně dlouho, než se rozhodnete vyhledat odbornou pomoc. 

Třetí fáze je již akutní průběh onemocnění , které výrazně omezuje Váš život. V tomto případě již většina lidí vyhledá odbornou pomoc. 

A jaké je tedy řešení?

  1. Nechte si udělat testy na nejrozšířenější onemocnění tohoto typu. Ano, vím, ne všichni lékaři budou ochotni k testům, které jsou podle nich zbytečné. Lékaři přece léčí až problémy, často nejsou ochotni řešit prevenci... Bohužel.
  2. Vyzkoušejte eliminační dietu, která Vám může pomoci odhalit potravinové alergie. 
  3. Vyřaďte z jídelníčku zpracovávané potraviny. Všechno, co pochází z krabice, sáčku, konzervy a není v původní verzi potraviny. Cereálie nejsou přirozená forma obilovin. Mars tyčinka také není žádné skutečné jídlo a a ni z něj nepochází. Atd. 
  4. Jezte dostatek čerstvé zeleniny a ovoce všeho druhu. Zejména dostatek zelené zeleniny jako saláty, kadeřávek, brokolice a další. Prostě jezte duhu!
  5. Přestaňte sladit nápoje a už vůbec nepijte limonády, ledové čaje a podobné , které jsou již slazené od výrobce.

Ač to lékaři neradi říkají, autoimunitní onemocnění je možné léčit, nebo alespoň zmírnit projevy. Nikoliv však medikací, ale změnou životního stylu a zejména stravování. Vraťte se ke skutečným potravinám a bude Vám lépe.



Zdroje: 

http://www.wikiskripta.eu/index.php/C%C3%A9liakie
http://www.wikiskripta.eu/w/Diabetes_mellitus_1._typu_(endokrinologie)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Crohnova_nemoc
https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_sclerosis
https://leporelo.info/myelinova-pochva
https://cs.wikipedia.org/wiki/Psori%C3%A1za
https://cs.wikipedia.org/wiki/Revmatoidn%C3%AD_artritida
https://en.wikipedia.org/wiki/Autoimmune_disease
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1052515712000980

Žádné komentáře: