Kadeřávkové chipsy

Znáte termín: "Mlsání bez výčitek"? Většinou je to jen berlička, abyste se necítili tak špatně, že jíte prasárny, ale tento recept je opravdové mlsání a opravdu zcela bez výčitek. Navíc je skvělou náhradou nezdravých smažených bramborových lupínků!



Ingredience:

2 porce

čerstvý kadeřávek (kupuji ve Farma Rudná)
2 lžíce olivového oleje (kupuji ve Farma Rudná)
1 lžička himalájské soli (proč zrovna himalájské se můžete dočíst v mém článku)
(další dochucení dle Vašich preferencí - dá se použít téměř jakékoliv koření, hořčice, tahinni pasta apod.)

Postup:

Kadeřávek dobře opláchněte čistou vodou a natrhejte na velikost čipsů - velikost dle Vaší preference.

Do větší misky dejte kadeřávek, zalijte jej olejem a osolte (případně přidejte další dochucovadla).

Rukama dobře promíchejte, aby byl každý lístek obalen v oleji.

Dejte na pečící papír na plech a dobře rozvrstvěte.



Nastavte teplotu 180°C. Troubu ovšem vypněte hned jak dosáhne požadované teploty. Chipsy nechte v troubě ještě cca 3-5 minut - hlídejte požadovanou křupavost. Jde nám v podstatě jen o vysušení, nikoliv pečení.

Pokud máte sušičku, můžete si je udělat v sušičce, s tím bohužel nemám zkušenost, takže budete muset experimentovat kolik času bude třeba.

A pak už stačí přendat do misky a užít si je :-) Pozor - jsou silně návykové :-))

Kadeřávek je úžasná zelenina, už jsem psala na Facebooku, že obsahuje spoustu nutričně hodnotných látek. Hrst kadeřávku obsahuje jen 30 kalorií, ale dodá Vám 7x denní dávku vitamínu K, dvoudenní dávku vitamínu A a denní dávku vitamínu C! Dále draslík, hořčík, železo a vápník. Kromě toho spoustu vlákniny a phytochemikalií, látek tolik důležitých pro lidský organismus.

Žádné komentáře: