25 důvodů proč skoncovat s cukrem


Pokud ještě stále váháte, zda je cukr opravdu takový problém, mám pro Vás "pár" dalších důvodů, proč jeho konzumaci RAZANTNĚ omezit

 zdroj obrázku: pixabay.com

  1. Obezita - nadměrná konzumace cukru je nevětším důvodem vzniku obezity. Konzumace cukru zvyšuje hladinu cukru v krvi a to následně zvyšuje produkci hormonu Inzulinu. Inzulin je hormon, který ukládá tuk. 
  2. Přejídání - cukr nespustí reakci příslušných hormonů v lidském těle, aby Vám mozek řekl, že máte dost - jste sytí. Takže jíte více a více. 
  3. Návykovost - ano, cukr je návykový. Spouští stejnou rekaci v mozku jako některé drogy. Proto je tak těžké se ho vzdát...
  4. Hladovění - paradoxně se můžete přejídat tzv. Junk food, které jsou plné cukru a jinak prázdné na nutričně hodnotné složky a přesto hladovět. Vaše tělo totiž nedostává potřebné látky jako vitamíny, minerály, vláknina a pod. A  místo toho dostává jen průmyslově zpracovávané cukry.
  5. Inzulinová rezistence - prediabetický stav, kdy buňky Vašeho těla začínají být rezistentní  na inzulin. Čím více jíte cukru, tím rychleji se blížíte k cukrovce.
  6. Srdeční onemocnění - již delší dobu (ač na veřejnost tyto informace pronikají jen pomalu) víme, že je to právě cukr, nikoliv tuk, co způsobuje srdeční onemocnění. 
  7. Cholesterol - opět stejně jako u srdečních onemocnění, za zvýšený (špatný) cholesterol opět může zvýšená konzumace cukru nikoliv tuku
  8. Zubní kaz - bakterie žijící ve Vaší dutině ústní milují cukr. A tak se množí a dobře hodují, což Vám způsobuje zubní kazy
  9. Játra - fruktóza (ve složení potravin hledejte například glukozo-fruktozovy cukr) je metabolizována pouze v játrech, což je jednak neúměrně přetěžuje, ale zároveň se v nich ukládá tuk. Hovoříme o nealkoholických ztučněných játrech. 
  10. Cukrovka 2. typu - jak jsme již nakousli u inzulinové rezistence, tak cukr je hlavní příčinou vzniku cukrovky 2. typu a dokonce snížení konzumace cukru v potravě může zvrátit cukrovku
  11. Rakovina - mnoho studií již prokázalo, že zvýšená hladina inzulinu (z konzumace přemíry cukru) je spojeno se zvýšeným výskytem růstového faktoru (IGF-1), který stimuluje právě růst nádorů
  12. Alzheimer - nově se toto onemocnění označuje jako cukrovka 3. typu, protože je již prokázáno, že se jedná o onemocnění způsobené nedostatečným zásobováním mozku energií. Více inforamcí můžete získat z  mého článku.
  13. Neustálý pocit hladu - zvýšená hladina inzulinu v krvi blokuje hormon leptin, který reguluje pocit hladu. Pokud Váš mozek nedostává signál od leptinu, že nemáte hlad, tak překvapivě hlad máte neustále. V pokročilých stavech se hovoří o leptinové rezistenci
  14. Imunitní systém - nadměrná konzumace cukru snižuje schopnosti Vašeho organismu bojovat s infekcemi a dokonce připravuje Vaše tělo o důležité nutriční látky, které jsou třeba pro správnou funkci imunitního systému.
  15. Deprese - existuje přímé spojení mezi hladinou cukru a náladou. Vysoká hladina cukru a potrava chudá na důležité nutriční látky vede k nestabilním náladám a depresi
  16. Microflora - ve Vašich střevech žije miliardy bakterií (hodných bakterií), které jsou velkou částí Vašeho imunitního systému a právě strava bohatá na cukry vede k přemnožení "zlých" bakterií ve Vašich střevech. 
  17. Zrak - přemíra cukru má přímý vliv na malé vlásečnice zásobující sítnici živinami, zhoršující se zrak tak může být způsoben konzumací cukru. (Tento jev je velmi známý u osob trpících cukrovkou)
  18. Chronický zánět - cukr způsobuje chronický zánět a ten vede k celé řadě onemocnění jako jsou artritida, kardiovaskulární onemonění, demence a další
  19. Stárnutí - cukr způsobuje uvolňování volných radikálů a stárnutí buněk
  20. Mužská prsa - cukr způsobuje produkci oestrogenu, který způsobuje růst prsou u mužů. Určitě znáte obézní muže s prsy.
  21. Ledviny - vysoká hladina krevního cukru je velký rizikový faktpor pro ledvinová onemocnění. Cukr ničí microvascularní žilky v ledvinách, které způsobí postupné selhávání ledvin
  22. Vysoký krevní tlak - dlouhou dobu jsme obviňovali sůl, ale konečně se otáčí na správného viníka - opět je jím cukr
  23. Akné - cukr produkuje sebumový olej v tváři, způsobuje zánět a snižuje imunitu. To celé vede k nadměrnému výskytu akné. 
  24. Ekzém - opět chronický zánět, přemíra špatných bakterií a snížená funkce imunitního systému působí i na ekzematické projevy
  25. Plodnost - problémy s ovulací mohou být spojeny se syndromem Polycystic ovarian syndrom, který je právě spojen s cukrem a inzulinovou rezistencí. Dobrá zpráva je, že tento problém může být zcela vyřešen pokud snížíte radikálně příjem cukru
Stačí Vám 25 důvodů, abyste se konečně zbavili cukru? 

Žádné komentáře: