Himalájská sůl - něco na té soli bude

Růžová Himalájská sůl - zejména poslední dobou je hitem ve zdravém stravování. Nebo se jedná jen o další marketingový trik jak z vás vytáhnout více peněz? 




Zdroj obrázku: Pixabay.com



Abychom se mohli rozhodnout, zda je opravdu takovým zázrakem, musíme se nejříve podívat zpět do historie jak vznikla.

Himalájské pohoří (z kterého má svůj název) se táhne napříč Asií přes Čínu, Nepál, Pákistán, Afganistán a Indii. Před 200 miliony lety krystaly soli překryla láva a následně byla po miliony let ukryta pod vrstvami ledu a sněhu, což ji uchránilo před vlivy okolí a zejména před znečištěním. Jedná se o jednu z nejčistějších přírodních solí na Zemi, je bez kontaminace znečišťujících látek na rozdíl od například mořské soli. Protože bohužel stav našich oceánů se neustále zhoršuje a jsou více a více zamořeny těžkými kovy a dalšími chemickými látky z produkce člověka.

Obsah minerálů

Himalájská sůl obsahuje více jak 84 minerálů a dalších prvků a co je opravdu zajímavé, jedná se o stejné prvky, které můžete najít v lidském těle. Obsahuje však méně sodíku  než stolní sůl, protože není rafinovaná. Minerály, které obsahuje jsou navíc v tzv. koloidním rozměru - tedy jsou dostatečně malé, aby je buňky našeho těla dokázali snadno vstřebat.


Díky podrobné analýze, která byla provedena v USA v roce 2002 víme, že obsahuje průměrně 3% minerálů. Zbyek je Chlorid sodný (NaCl). Seznam minerálů v poměru na 1kg soli:

Sodík   Na+   382,61 g / kg

Chlorid   Cl-   590,93 g / kg
Síra   S   12,4 g / kg
Vápník   Ca   4,05 g / kg
Lithium   Li   0,40 g / kg
Draslík   K +   3,5 g / kg  
Vodík   H   0,30 g / kg 
Kyslík   O   1,20 g / kg
Hořčík   Mg   0,16 g / kg
Fluorid   F-   <0,1 g / kg
Jodid   I <0,1 g / kg 
Křemík   Si   <0,1 g / kg
Železo   Fe   38,9 ppm*
Zinek   Zn   2.38 ppm*
Bróm   Br   2,1 ppm*
Hliník   Al   0,661 ppm*
Kobalt  Co   0,60 ppm *
Měď   Cu   0,56 ppm*

* Jednotka ppm je z anglického "parts per million", česky "dílů na jeden milion“, zkráceně též ppm, jedna miliontina (celku). 1% je tedy 10 000ppm neboli 1ppm je 0,0001%.

Zdravotní benefity

A jaké benefity jejím používáním získáte? 
  • pomáhá dodat tělu vodu a důležité, čisté, minerály
  • vytváří zásadité prostředí v těle
  • udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle
  • podporuje metabolické procesy
  • udržuje stálý poměr všech prvků v lidském těle
  • obsahuje železo: důležité pro krvetvorbu
  • vyvážený poměr sodíku a draslíku: správná funkce nervové soustavy (přenos nervových vzruchů)
  • pomáhá zdraví plic a respiratorní funkci
  • zvyšuje libido
  • je prevencí proti křečím
  • zlepšuje hydrataci orgranismu
  • pomáhá posilovat kosti
  • snižuje krevní tlak
  • zlepšuje prokrvení
  • detoxikuje tělo od těžkých kovů

Rozdíl oproti ostatním druhům soli?

Stolní sůl


Obyčejná stolní sůl je ve skutečnosti 98% chloridu sodného a 2,0% chemických látek jako sorbenty, jód. Dle naší legislativy se může přidávat do soli max. 1 % přísad zabraňujících vlhnutí. Jak vidíte, o žádnou čistou přírodní substanci se opravdu nejedná.

Proces její výroby zahrnuje bělení, chemické čistění, zahřání  na vysoké teploty a navíc jód, který je do ní přidávan je v naprosté většině případů syntetický, tedy pro naše tělo hůře vstřebatelný.  Dále se přidávají různé substance, které pomáhají udržovat sůl v sypkém stavu. A právě tato látka je spojována s nedostatečným vstřebáváním soli v lidském organismu.

Vaše tělo bude potřebovat až 20x více vody v buňkách k neutralizaci sodium chloridu, který je součástí chemicky připravovaných solí. A to je jeden z důvodů, proč si v poslední době sůl vysloužila nepěknou pověst (pokud opomeneme fakt, že díky zpracovávaným potravinám přijímáme několikanásobně vyšší množství, než bychom vůbec měli).

Není to nezbytně sůl samotná, která nám působí potíže, ale spíše chemicky připravovaná stolní sůl, kterou konzumujeme nejčastěji. A nemyslete si, že pokud doma slánku vyměníte například za sůl Himalájskou, jste zachráněni. Výrobci potravin a většina restaurací používá ty nejlevnější soli k přípravě potravin - tedy stolní sůl.



    Mořská sůl


    Jak jsme již nakousli, v současné době jsou oceány čím dál tím více znečišťovány a tak je i sůl získaná z mořské vody více kontaminovaná.

    Sůl se vyrábí odpařováním a filtrací mořské vody v systému kanálů nebo nádrží. Po odpaření vody vznikne hustý solný roztok. Mechanické nečistoty a látky, které se nerozpustí, se usadí na dně. Roztok je poté rozváděn do mělkých krystalizačních nádrží. V této fázi sůl začne krystalizovat.


    Použití Himalájské soli

    Nejvíce ji využijete na vaření. Sůl zvýrazňuje chuť, takže patří i do sladkých pokrmů. Stačí špetka a uvidíte jak bude čokoládový dort chutnat lépe.

    Přidávám ji i do tzv. Neprůstřelné kávy (z angl. Bulletproof coffee), která se skládá z kávy, kokosového oleje nebo přepuštěného másla a právě špetky soli. Výborná záležitost.

    Dále se hodí do koupele, kde vám pomůže se zlepšením prokrvení a ulevý unaveným svalům po tréninku. Navíc jsou minerály v ním obsažené úžasné i pro kůži.

    Můžete si z ní udělat i skvělý peeling, který vám pomůže s odstraněním odumřelých buněk (vrchní části pokožky) a zároveň minerály vyživí pokožku do hloubky. 

    A určitě jste už někdy slyšeli o solných lampách, které pročišťují vzduch.


    Zdroj obrázku: Pixabay.com


    Jak vidíte, vyplatí se maličko si připlatit a získat produkt, který nejen že neškodí vašemu zdraví, ale ještě vám může pomoci.

    Osobně si myslím, že věnovat prostředky na nákup kvalitních potravin je rozhodně lepší, než utrácet za značkové oblečení... nemyslíte?




    Zdroje:


    Weller, J. Marvyn. "The Cenozoic History of the Northwest Punjab, in The Journal of Geology, Vol. 36, No. 4 (May–June 1928), pp. 362–375". JSTOR. Chicago Journals. Retrieved 24 February 2015.


    "David Avocado’s Himalayan Salt Debunked". Bad Science Debunked. January 18, 2016. Archived from the original on July 20, 2017. Retrieved July 20, 2017.
    "Pink Himalayan Salt: Does It Have Any Health Benefits?". Medical News Today. 10 June 2017. Archived from the original on 10 June 2017. Retrieved 10 June 2017.

    Lisa Berger. "Salt Lamps - Is it a Scam?". Today in Alternative Medicine. Archived from the original on 2012-04-14. Retrieved 2012-10-23.
    "Himalayan Bath Salts – True Health Benefits or Marketing Hype?". OrganicSkinHerbsOnline.com. 13 October 2013. Archived from the original on July 20, 2017. Retrieved 18 December 2013.
        
    Dr Andrew Weil. "Are Himalayan Salt Lamps Worthwhile?". Archived from the original on July 20, 2017. Retrieved July 20, 2017.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Himalayan_salt
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Koloid
    http://fitlife.tv/10-amazing-benefits-of-pink-himalayan-salt/
    http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/himalayan-crystal-salt-benefits/
    http://www.himalayanlivingsalt.com/salt_facts.htm
    http://www.collective-evolution.com/2016/02/01/this-is-what-happens-to-your-body-when-you-eat-pink-himalayan-salt/
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99sk%C3%A1_s%C5%AFl

    Žádné komentáře: