Závislost na jídle

Po minulém článku o půstu mi od Vás přišlo pár e-mailů a všechny měly jedno společné. Psali jste, že byste půst rádi zkusili, že věříte v jeho zdravotní benefity a máte chuť to zkusit.

 Zdroj obrázku: Pexels.com

ALE (kouzelné to slovíčko, nemyslíte?)
  • bojíte se, že bez jídla nevydržíte
  • nemáte dost silnou vůli
  • neumíte si představit den bez jídla
Inu, závislost na jídle je skutečná. Není to o vaší "slabé vůli".

V našem těle je stovky hormonů, které ovlivňují více věcí, než si vůbec dokážete představit. Máme hormony, které ovlivňují, zda se nám chce spát. Zda je čas vstát.

Další ovlivňují naši náladu - oběma směry - tedy ke štěstí i k depresi.

Ohledně jídla máme hormony, které ovlivňují, zda jsem sytí = již nemáme potřebu jíst dál. Či zda máme ještě hlad.Pocit hladu je vyvoláván hormonální reakcí. Resp. pocit sytosti řídí hormony podle konzumace proteinů a tuků. Pokud jich sníte dost, Vaše tělo vyšle signál, že již není třeba dále jíst.

Pokud konzumujete pouze jednoduché cukry nebo nedostatečné množství proteinů a tuků, tělo nedostává signál k zastavení a naopak vyžaduje další a další jídlo
Již delší dobu nyní víme, že konzumace potravin s vysokým obsahem zpracovaných sacharidů způsobuje tzv. závislost na jídle.

Prostě chcete jíst víc a častěji. Opět se zde vrátíme k hormonům, které řídí právě to, zda jste již spokojení, nebo zda chcete jíst dál. Těmito hormony jsou Cholecystokin a peptide YY, které reagují na konzumaci proteinu a tuku a vysílají signály, abyste přestali jíst.

Lidské tělo ovšem nemá ŽÁDNÝ hormon, který by reagoval na konzumaci sacharidů - ano chápete správně - těmi se můžeme cpát do prasknutí. Proto po vydatné večeři zvládnete klidně ještě dezert, ale další steak už Vás neláká.

Dlouhou dobu byli pacienti trpící obezitou obviňováni z nedostatečně silné vůle, museli poslouchat od doktorů sáhodlouhé přednášky na toto téma. Vystavovali jsme je hanbě. Bohužel to není všechno tak jednoduché, jak se zdálo. 

Čím déle jste v začarovaném kruhu vysokého příjmu sacharidů, tím horší vaše závislost je. A není to jen cukr.

Casein (protein z mléčných výrobků) a gluten (protein z obilovin) jsou v játrech přetvářeny na látky podobné morfinu, kterým říkáme endorphiny. Jsou silně návykové a tak je chceme znovu a znovu.

A proto je tak těžké se jich vzdát.

Jak se vyléčit ze závislosti na jídle? 

Přestaňte jíst balené zpracované potraviny jako sušenky, pečivo, sladkosti, slazené nápoje, atd. Doslova vyčistěte své tělo od cukru, mléčných výrobků a lepku. Nebudu vám lhát, chvíli to bude trvat. Za tu svobodu poté to ale stojí, nemyslíte?

Zdroj obrázku: pixabay.com
 
A pokud chcete zkratku, zkuste půst... je to nejrychlejší cesta k očištění organismu. 

Varování: 
Těhotné a kojící matky by neměli držet půst nikdy!
Osoby s nižším BMI (Body Mass Index) než 20 by také neměli držet půst! (Zkontrolovat jej můžete zde)
Pokud v současné době berete nějaké léky, poraďte se nejprve se svým ošetřujícím lékařem. Je pravděpodobné, že bude třeba upravit dávkování léků na dobu půstu, nebo je zcela vysadit. Což ovšem může zhodnotit pouze vás ošetřující lékař. 


Žádné komentáře: