Květákový bezlepkový Quiche

Některé recepty se rodí trochu zvláštně... jako tenhle. Cestou domů v autě. Dostala jsem chuť na květák a lilek. Miluju pomazánku z pečeného lilku a pečený květák. Jak to jen dát dohromady?

Tadáááá - Quiche (co to jako je?) s lilkovou krustou a květákovou náplní s čedarem



Ingredience:

Krusta
1 větší lilek
2 žloutky
100 g strouhaného čedaru (vyzrálý)
5 lžic rýžové mouky
3 lžíce sezamové mouky
3 lžíce mouky z dýňových semínek
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
sůl & pepř

Náplň
1/2 květáku pokrájeného na jemno
3 vejce
2 bílky (zůstanou vám z krusty, kde použijete pouze žloutky)
100 g strouhaného parmezánu
20 g strouhaného čedaru
100 g čerstvého kozího sýru
1 lžička žlutého curry prášku
sůl & pepř

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C.

Plech si vyložte pečícím papírem a potřetejej olivovým olejem. Lilek a cibuli nakrájejte na kolečka. Rozložte na plech. Potřete všechna kolečka olivovým olejem (můžete použít sprej, pokud máte).

Dejte péct na 15 minut, nebo dokud lilek lehce nezezlátne. Nesmí být úplně vysušený (křupavý).

Lilek dejte vychladnout. Do větší misky si připravte všechny suché ingredience na krustu a dobře je promíchejte. Přidejte žloutky, sýr a lilek s cibulí. Rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému.

Koláčovou formu o průměru 26 cm si vyložte pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete lilkový krém. Udělejte si také "obrubníky" po stranách formy, aby květáková náplň měla v čem držet.

Do misky si dejte zhruba 2/3 pokrájeného květáku, vejce, kozí sýr, parmezán, curry, sůl a pepř a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.

Na lilkovou pastu v koláčové formě rozložte zbytek pokrájeného květáku a přelijte květákovým krémem. Zasypte čedarem a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 35 minut. Dokud vršek koláče nezezlátne a krusta není křupavá.

Samotnou krustu můžete použít i na jinou náplň - fantazie se meze nekladou. Lilková krusta je krásně křupavá a skvěle drží tvar, určitě byste nepoznali, že neobsahuje mouku...

Žádné komentáře: