Proč potřebujete sůl pro optimální vstřebávání hořčíku

Aktuálně vedeme "válku" proti soli (mimo jiné). Je však opodstatněná? Nebo jde jen o další z řady omylů stejně jako v případě cholesterolu (více informací o cholesterolu v mém starším článku: Už zapomeňte na cholesterol a vyhoďte Statiny).


Sůl je pro nás důležitá z mnoha pohledů. V minulosti se kvůli ní dokonce vedli války a lisé si ji opravdu cenili. Ostatně pohádku Sůl nad zlato zná snad každý. Věděli jste ale, že výraz salary (mzda) je z latinského sal neboli sůl?

A odkud tedy pochází doporučení omezit konzumaci soli?

V roce 1950 si vědec Lewis K Dahl všiml, souvislosti mezi konzumací soli a vysokého krevního tlaku a začal hledat důkazy pro potvrzení svého pozorování. Bohužel se však uchýlil k výzkumu na geneticky modifikovaných krysách, které byly předurčeny k tomu, že reagovali na sůl velmi citlivě. Tedy jejich geny je předurčily k tomu, že u nich sůl vyvolávala vysoký krevní tlak.

Bohužel toto nebyl jediný problém s výzkumem Dahla. Krmil je totiž neskutečným množstvím soli - ekvivalent u lidí by pak byl 4,5 hrnku soli denně!!

Nicméně na základě jeho výzkumu vyšlo první doporučení na redukci příjmu soli, které se z USA rychle rozšířilo po celém světě.

Sůl se tak stala v očích veřejnosti strašákem a doktoři hromadně doporučovali pacientům se jí vyhíbat.

Z historie ovšem víme, že konzumace dostatku soli byla velmi důležitá. Vliv na krevní tlak je naopak velmi malý. Při snížení konzumace soli na 0,5 lžičky denně (což je opravu velmi málo) s sníží tlak jen o 2mmHg. Tedy například ze 140 mmHg na 138mmHg, což je opravdu zanedbatelný pokles.

Naopak pokud se podíváme na místa, kde se běžně konzumuje soli více (jako je Asie), dosahují tamní obyvatelé nejvyššího věku. Japonci mají průměrný věk 83,7 let. (v ČR je to 76 let u mužů).

Zdraví


Sůl je pro naše zdraví nezbytná. Naše krev je z větší části sůl. O důvodech se aktuálně dost spekuluje, nicméně jedna z teorií je, že vše může být evoluce. Původně pocházíme z moře z jednobuněčbných organismů, tedy si v sobě neustále "udržujeme" mořské prostředí i nyní.

Pokud máte zvýšenou fyzickou aktivitu, vypotíte více než 2,3 lžičky soli az hodinu! Toto množství je v současné době denní doporučenou dávkou soli.

Sůl zlepšuje chuť pokrmů a to paradoxně tak, že nám chutnají osolené věci "více sladké", což pomáhá se snížením konzumace cukru.



Nedostatek soli v potravě zhoršuje inzulinovou rezistenci, zvyšuje hladinu inzulinu, vede k přetěžování ledvin, které jsou nuceny více pracovat, aby zachytili co nejvíce soli, která tak zůstane v organismu.

Optimální množství soli je 3-6000 mg denně, což jsou zhruba dvě lžičky.

Sůl a hořčík

Nedostatek soli však může způsobit mnohem více problémů. Je například nezbytná pro správnou hladinu hořčíku. Pokud konzumujete nedostatek soli, tělo ji extrahuje z Vašich kostí, aby udrželo správnou hladinu soli v krvi. Což sebou ovšem nese problém - zároveň je totiž extrahován i hořčík a vápník.

Nedostatek hořčíku způsobuje hromadění vápníku v buňkách, což vede k tzv. kalcifikaci arterií. Kromě toho nedosatek hořčíku zvyšuje oxidativní stres a také oxidaci lipidů.

Pokud konzumujete nízkosacharidovou stravu nebo vysokoproteinovou, ptak budete potřebovat jak soli tak hořčíku více, protože konzumace tuku snižuje jejich vstřebávání a naopak protein zvyšuje jejich potřebu pro správný metabolismus.

Hořčík je dále nezbytný pro aktivaci Vitamínu D, který mimo jiné pomáhá právě s ukládáním vápníku do kostí a zubů.

Optimální konzumace hořčíku


Denní dávka hořčíku by měla být mezi 400-800mg denně, ideální forma doplňku stravy pak je glycinát  nebo diglycinát kombinovaný s vitamínem B6, který zajistí zvýšené vstřebávání. Pokud trpíte na ledvinové kameny, zvolte magnézium citrát, protože ten právě pomáhá jejich tvorbu snižovat.

Hořčík je stejně jako sůl nezbytný pro správné fungování lidského těla. Nebojte se používání kvalitní soli a zvažte suplementaci horčíkem. Jedno bez druhého nepůjde, protože hladina soli je nezbytná pro optimální hladinu hořčíku.

Pokud pijete kávu, budete potřebovat soli i hořčíku ještě více, neboť káva jejich vstřebávání částečně blokuje a navíc působí diureticky (močopudně), tedy oba minerály budete více vylučovat močí.

Osobně používám kvalitní sůl a nešetřím s ní a beru denně 800mg hořčíku. Oblíbila jsem si tenhle.



Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edn%C3%AD_d%C3%A9lka_%C5%BEivota
Zdroje obráků:

https://www.freepik.com/free-photo/closeup-mixed-salt_2792199.htm
https://www.freepik.com/free-photo/detail-rock-salts-white-background_3706423.htm

Žádné komentáře: