Review: Bullet Journal metoda

Poprvé jsem o Bullet Journal slyšela pár měsíců zpátky a pamatuju si, že jsem to považovala jen za další hrozný hit, který rychle zmizí. Všechny ty systémy na organizaci, různé diáře a aplikace - to všechno už tu bylo a upřímně - nic mi nikdy nefungovalo dlouhodobě!



Už jsem za svůj život nakoupila tolik různých poznámkových bloků, organizérů nebo diářů, ale nikdy jsem v nich nezůstala dlouho. Většinou už po pár týdnech šli do koše. Proč? Protože byly strašně omezené a svazující.  Většinou máte jednu stránku na den, nebo jeden vymezený "chlíveček" na den/týden a to je všechno.

Jenže někdy je prostě pro jeden den třeba více místa - protože toho máte za den více a jiné dny jsou  zase skoro prázdné. Plus někdy si potřebujete napsat opravdu hodně poznámek - klidně i dvě strany. No a kam si je napíšete v případě tradičního diáře??

V říjnu jsem pak viděla video od Sorelle Amore (pouze anglicky) o tom, jak ona využívá Bullet journaling:




Nicméně já si pořád říkala, že to není nic pro mě. Nicméně už mě daný fenomén začal docela zajímat. Začala jsem teda googlit všechno o této metodě a všude jsem narážela jen na dokonalé diáře plné uměleckých děl. Všechny ty dokonalé diáře, kde každá strana je umělecké dílo, které muselo zabrat snad půl dne. A tam jsem si přesně řekla - ok tohle rozhodně není pro mě, protože já kreslit neumím.

Pak jsem na to prostě úplně zapoměla, protože jsem si to v mysli zařadila do kategorie - tohle nezvládnu a nebude to pro mě.

Jenže pak jsem brouzdala po Amazonu a najednou mi vyskočila kniha od Ryder Carroll (tvůrce této metody): The Bullet Journal Method (aktuálně jen v Anglickém jazyce, ale na rok 2019 se plánuje vydání i české verze). No a nebudete tomu věřit, ale já jí prostě rovnou kopila.

A ač jsem milovník Kindle a čtu už téměř všechny knihy elektornicky, tady byly recenze na Kindle verzi tak špatné, že jsem dokonce koupila papírovo verzi, což se později ukázalo jako skvělé rozhodnutí.

Ta kniha je opravdu pěkně zpracovaná, kvalitní přebal, krásná grafika a kvalitní papír. Opravdu se čte sama. Doufám, že česká verze bude taky tak dobře zpracovaná.



Knihu samotnou jsem doslova zhltla během dvou večerů! A to jsem na počátku byla velmi skeptická k celé téhle věci, ale moje zvědavost mě prostě hnala k tomu pochopit to. Jakmile jsem se začetla, doslova jsem se zamilovala do celé té věci.

Methoda

Je to super jednoduché, maxi efektivní a snadné na naučení a dodržování. Dokáže Vám to dát strašně moc a to nejelpší je, že NEMUSÍTE být žádný umělec, jak to původně ze všech webů a sociálních sítí vypadalo!!

Váš notýsek se stane prostě místem, kam vysypete všechno, co se Vám honí hlavou. Jakmile je zapíšete, můžete na ně přestat myslet a přesto se Vám neztratí. 

Na oficiálních stránkách se dozvíte nejvíce (všechno je však zatím jen anglicky): bulletjournal.com,
Případně si pořiďte knihu samotnou (pokud ovládáte angličtinu, nebo vyčkejte na českou verzi).

Co budete pořebovat

To je na tom to nejlepší - nepotřebujete žádná speciální pera, notesy nebo něco dalšího. Klidně Vám vystačí obyčejný notes nebo sešit a Vaše oblíbená propiska. Jasně, že si můžete koupit oficiální notýsek od tvůrce metody, ale není to vůbec třeba. 

Já jsem začala s úplně obyčejným sešitem, protože jsem si nebyla jistá, jestli to bude finální verze mého vlastního "systému". To je právě skvělá věc - nemusíte se bát časem věci změnit a uzpůsobit tak, aby Vám vyhovovali.

Kniha

Kniha je naprosto skvěle napsaná, velmi poutavě a vtáhne Vás do sebe téměř okamžitě. Carol Vás prověde systémem a ukáže Vám jak je začlenit do Vašeho života. 

Asi nejduležitější pak je, že se naučíte PROČ. Proč tenhle systém opravdu funguje a jak může pomoci právě Vám s organizací Vašeho času a práce.

V první části je spíše úvod a úvodní povídání, ty zajímavé věci se dozvíte v časti II, kde se naučíte samotnou metodu: rapid logging (způsob jak rychle a efektivně zaznamenat své myšlenky a úkoly), collection (prostor pro větší projekty, poznámky atd), daily log (Váš denní záznamík na všechno), monthly log (měsíční přehled) a nezbytná migrace úkolů.



Ve třetí části se poté dostanete do větší hloubky journalingu, jak dělat reflection, nastavovat si úkoly a všechno o tom, že vděčnost je velmi důležitá pro Vaše mentální zdraví.


Čtvrtá část je potom více o Collections, které mohou být opravdu mocný nástroj a dokáží Vám hodně pomoci. Zároveň se také naučíte je přizpůsobit svým potřebám. 

Poslední část je pak věnovaná přesně tomu, co mě původně odradilo - tedy že není cílem vymalovávat svůj notýsek hodiny a hodiny každý den. A ukáže Vám také pár příkladů z komunity - jak ostatní používají tenhle systém.

Prostě to zkuste

Je to fakt skvělá metoda a jsem strašně vděčná, že jsem se do ní dostala a začala jí používat. Využívám jí jak pro svou práci, osobní život, plánování kontentu pro blog a Youtube, stejně tak jako gratitude journal (zapisování si věcí, za který je člověk vděčný) a běžný deník.

Dalo mi to klid, že přesně vím kdy mě co čeká a co je ještě třeba dodělat. Zároveň jsem zjistila, že jsem mnohem efektivnější a více toho skutečně DODĚLÁM!

Aktuálně tedy využívám Daily log, Monhtly Log, Future log a Collections (kde si zapisuju různé poznámky, nebo třeba nápady na články a videa, studie, které prověřuji apod.), jednoduchý Habits tracker (kde sleduji věci, které chci zlepšit - aktuálně sleduji Morning Journaling, Wim Hof metodu, Meditaci a Gratitude Journaling). Takže opravdu základy, ale jak sám Carol říká - začněte základy.



Používám jednoduché pero - liner Sakura Micron, v černé barvě inkoustu, protože jsem zjistila, že mi to vyhovuje nejvíce. Používám dvě velikosti (tloušky hrotu 02 a 08). Je možné, že ten tenčí ještě vyměním za něco jiného, protože mi přijde, že se dost rychle opotřebovává a nepíše se s ním už tak dobře jako na počátku. Kdo ví - možná zkusím úplně jinou značku.

Dejte mi vědět jestli jste o dané metodě už slyšeli a co jste na ní říkali. Jak na Vás působila. Jaká jsou Vaše oblíbená pera na psaní a notýsek, který máte rádi. 

No a já si jdu odškrtnout další splněný úkol (sepsání tohoto review) do svého deníku... jeéééj :-)




Některé linky mohou být affiliate linky, pokud přes ně nakoupíte, získám malý obnos jako bonus. Vás to nebude stát nic navíc. Takže tím snadno podpoříte mou práci, pokud chcete, aniž byste museli platit cokoliv navíc.

Žádné komentáře: