Proč jíst kadeřávek, petržel a špenát?
Studie sleduje 960 osob ve věku 58-99 let po dobu 4,7 let a zaměřili se zejména na obsah vitamínu K, luteinu, β-caroteinu, nitratu, folate, kaempferolu nebo α-tocopherolu.
U osob, které konzumovali 1 porci tmavě zelené listové zeleniny a dalších potravin bohatých na phylloquinonin, lutein, nitrate, folate, α-tocopherol a kaempferol byl pokles kognitivních funkcí pomalejší.
Kognitivní (poznávací) funkce jsou jednou z hlavních oblastí lidské psychiky, jejichž centra jsou uložena v různých částech mozku. Zahrnují kromě paměti i koncentraci, pozornost, řečové funkce, rychlost myšlení, schopnost pochopení informací.
A jakou zeleninu tedy zařadit? Kadeřávek, špenát a petržel by se měla na vašem talíři objevit každý den. Dále pak brukvovitá zelenina jako brokolice nebo kapusta.
Spoustu receptů najdete tady na blogu nebo na mém instagramu. Vzhledem k vzrůstající oblibě této zeleniny je internet dnes již plný zajímavých receptů.
Ode mě něco na kadeřávek:
Kadeřávkové chipsy
Kadeřávek dušený

Zdroje:
http://n.neurology.org/content/90/3/e214
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kognitivn%C3%AD_funkce
Obrázky:
https://www.freeimages.com/photo/kale-1318341
+ vlastní archiv
Žádné komentáře: