4 způsoby jak udržet mozek v dobré kondici

Náš mozek je neuvěřitelný nástroj, řídí a kontroluje veškeré tělesné funkce, samostatné myšlení, paměť či vnímání emocí. Ač se jeho hmotnost pohybuje kolem 2% lidské váhy, spotřebovává 20% celkového množství energie, právě proto pociťujete zamlžení mysli (brain fog), stížené vyhledávání vhodných slov a podobně, pokud poklesne dostupnost energie pro mozek.

Zdroj: freepik.com

Jeho vývoj začíná na počátku 3 týdne vývoje plodu. a již kolem 13. až 16. týdne od početí je vývoj nervových buněk prakticky dokončen, plod již obsahuje stejný počet nervových buněk, jako má dospělý člověk. Dříve se věřilo, že mozkové buňky od určitého věku jen ztrácíme a schopnost obnovy neuronů není možné zlepšit.

Neuron přijímá a odpovídá na určité formy signálu, vede je a vytváří speciální funční kontakty (synapse) s ostatními neurony, efektory nebo receptory.

Vznik nových synapsí je velmi důležitá součást učení (a nejen ve škole, ale i nových pohybových vzorů, nebo sociálních dovedností).

Neuroplasticita

V poslední době se hodně mluví o neuroplasticitě. Neuroplasticita je schopnost nervových buňěk stavět, přestavovat, rušit a také opravovat svoji tkáň pod vlivem nových podnětů a souvisí s mírou využívání mozku. Tedy čím více se učíte nové věci za pomoci vnímání, motoriky a kognice.

Kognitivní trénink i u starých osob – tedy vystavování jedince opakované, podnětné stimulaci má vliv na rozvoj mozku. Nejlepší trénink je takový, který zapojí co nejvíce smyslů a je zaměřen na vytváření souvislostí. nebojte se proto zkoušet nové věci, čtěte i knihy, které jsou mimo Váš oblíbený žánr a nebraňte se novým pohybovým aktivitám.

Jak udržet mozek v co nejlepší kondici?

Pojďme se teď podívat na 4 jednoduché tipy jak si udržet mozek v co nejlepší kondici až do stáří.

1. Spánek

Jestli si myslíte, že spánek je pro Váš mozek dobou odpočinku, budete překvapeni, ale ve skutečnosti je to jeho nejaktivnější čas. Zatímco spíte, mozek tvrdě pracuje na opravách, odklízení "odpadu" vzniklého v průběhu dne a posiluje nervová spojení (z aktivit, které jste se naučili ve dne).

Nejdůležitější je pak hluboký a klidný spánek a není až tak důležitá celková doba spánku, jako jeho kvalita.

2. Jezte tuk

Moje oblíbené téma. Opět a znovu jsme u tuku. Mozek se skládá zhruba z 60% z tuku z nichž 20% tvoří cholestoerol. Při nízké hladině cholesterolu je pozorováno snižování kognitivních funcí, přesto nám roky a roky lékaři doporučovali nízkotučnou dietu...

Tuk tvoří obalovou vrstvu nervových spojení - myelin, který zajišťuje to, aby nervový signál došel tam, kam má. Bez něj dochází ke "ztrátám" signálu a tím pádem informací jaké pozorujeme i v případě Alzheimerovy choroby.

Jezte tedy zdravé tuky jako jsou kosový a olivový olej, sádlo a máslo. Pokud konzumujete mléčné výrobky, pak vybírejte vysokotučné varianty.

3. Polyfenoly

Každý nádech a výdech, každá minuta našich životů produkuje v těle volné radikály (způsobující stárnutí organismu). Je to normální a nezvratný proces. Co je důležité je to, jak se s nimi naše tělo vypořádá. 

Náš mozek je na volné radikály extrémně citlivý. Pokud mu chcete pomoci s detoxikací, stačí si naložit na talíř ty správné potraviny. V tomto případě pak zeleninu, čím výraznější barva zeleniny, tím lépe. Více v článku z dřívější doby.


4. Trénování mozku

Zjednodušeně - mozek je jako sval. Svaly také můžete procvičovat v posilovně, aby byly silnější a rychlejší. Stejné je to s mozkem.

Logické hry, puzzle, Rubikova kostka, učení čehokoliv nového je úžasný trénink pro Váš mozek. Čím větší je nová hra výzva, tím lépe. Reakce na vizuální podněty, rychlost reakce samotné ale i neustálá změna zadání jsou klíčové.

Zkusit můžete například Dual N-back progresivní hru: brainworkshop.sourceforge.net

Mozek se zkrátka vyvíjí po celou dobu našeho života, pokud jej necháme. Jakmile začnete zakrňovat, bude i Váš mozek ztrácet na schopnostech. I proto na tréninku často zařazujeme nové a nezvyklé cviky, cvičení a metody.

Proto neváhejte a nové aktivity vítejte s otevřenou náručí.

https://www.patreon.com/tvojetrenerka

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%BD_mozek
https://www.wikiskripta.eu/w/Mozek
https://www.wikiskripta.eu/w/Neuron
https://cs.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticita

HDL and cholesterol handling in the brain.Vitali C1, Wellington CL2, Calabresi L3. Cardiovasc Res. 2014 Aug 1;103(3):405-13. doi: 10.1093/cvr/cvu148. Epub 2014 Jun 6.

Brain-Derived Neurotrophic Factor/TrkB Signaling in Memory Processes Kiyofumi Yamada, Toshitaka Nabeshima DOI https://doi.org/10.1254/jphs.91.267




Žádné komentáře: