Nechme rakovinu vyhladovět - Warburg Efekt

Rakovina je jedno z nejvíce obavaných onemocnění dnešní doby. Je nejčastější příčinou smrti v současné době - nejvíce lidí umírá na rakovinu nebo následky její léčby. Stále ještě se učíme a zjišťujeme - co ji způsobuje, jak ji léčit a ještě dlouho nám to zřejmě bude trvat. Nebo ne?

Zdroj: pixabay.com

Již v roce 1920 objevil německý biochemik a laureát Nobelovy ceny za objevy v medicíně Otto Heinrich Warburg zvláštnost ve využívání energie rakovinových buněk. Sto let starý objev se mohl stát naprostým průlomem v léčbě rakoviny.

Warburg zjistil, že buňky rakoviny mají poškozený metabolismus energie (oproti buňkám zdravím). Jsou závislé na příjmu glukózy a potřebují jí opravdu hodně - řádově mnohem více než zdravé buňky. Co je na tom tak převratného?

Zdravé buňky lidského těla jsou schopné jako zdroj energie využívat jak glukózu (cukr v krvi), tak proteiny nebo ketony (zjednodušeně - tuk). Mechanismus krytí energie jsem již řešili ve starším článků:

Snížení příjmu sacharidů může být klíčem k léčbě a prevenci Alzheimerovy choroby
nebo
Chcete být zdraví a štíhlí? Zkuste půst!

Ovšem buňky rakoviny jsou poškozené a nedokáží jako zdroj energie ketony využít. Proteiny dokáží metabolizovat v omezené míře (zejména pak Glutamine). Ketony jsou však pro rakovinu zcela nepoužitelné.

 Zdroje: pixabay.com

Jaké z toho plyne poučení pro léčbu a dokonce prevenci rakoviny?

Terapeutická ketóza - tedy pokud konzumujete velmi malé množství sacharidů (max 20g denně) v kombinaci se střídmou konzumací proteinů a zvýšeným množstvím zdravých tuků - vede k postupnému vyhladovění rakoviny. Buňky rakoviny doslova umřou hlady.

Tento postup je navíc zcela bez vedlejších účinků na naše zdraví (což se bohužel o chemoterapii nebo radiaci říci nedá). Ketony jsou protizánětlivé a působí velmi dobře na naše celkové zdraví.

Ketóza může být velmi dobře použita jako doplněk konvenční léčby, protože ulevuje od příznaků chemoterapie jako jsou nevolnosti, únava a zároveň podporuje funkci imunitního systému, který je tolik zatěžován chemoterapií.

https://www.patreon.com/tvojetrenerka



Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Warburg_effect

https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Heinrich_Warburg


Liberti MV, Locasale JW. The Warburg Effect: How Does it Benefit Cancer Cells? Trends in biochemical sciences. 2016;41(3):211-218. doi:10.1016/j.tibs.2015.12.001.
 
Vander Heiden MG, Cantley LC, Thompson CB. Understanding the Warburg Effect: The Metabolic Requirements of Cell Proliferation. Science (New York, NY). 2009;324(5930):1029-1033. doi:10.1126/science.1160809.


Devic S. Warburg Effect - a Consequence or the Cause of Carcinogenesis? Journal of Cancer. 2016;7(7):817-822. doi:10.7150/jca.14274.

The Warburg Effect: How Does it Benefit Cancer Cells?     Liberti, Maria V. et al.     Trends in Biochemical Sciences , Volume 41 , Issue 3 , 211 - 218


Souba WW. Glutamine and cancer. Annals of Surgery. 1993;218(6):715-728.




Žádné komentáře: