Kimchi - korejský recept na zdraví a vitalitu

Občas mi přijde, že se jako společnost vracíme k věcem, které jsme dělali a jedli po generace a generace. A na které jsme zapomněli s příchodem moderních technologií. Stále více se ale ukazuje, že tradiční způsob života a stravování nám jako lidem sedí lépe.

A jedním z příkladů jsou kvašené potraviny. V našich končinách se tradičně na zimu připravovalo kysané zelí, okurky a podobně... pokud se podíváme o půl zeměkoule jinam, v Korei je tradiční kysané pekingské zelí s pikantním kořením nazývané Kimchi.


Zdroj obrázku: freepik.com

Kimchi je tradiční a nejvíce oblíbená korejská pochoutka, která se vyrábí kvašením zeleniny (pekingské zelí, mrkev...) s přidáním probiotických bakterií (probiotic lactic acid). Při kvašení jsou přítomny i další bakterie, ale bakterie kyseliny mléčné jsou v procesu dominantní.

Konzumace Kimchi přináší tyto benefity:


  • bojuje proti chronickému zánětu
  • je antibakteriální
  • je silným antioxidantem
  • pomáhá v boji proti rakovině
  • pomáhá při obezitě
  • biologicky dobře využitelné probiotikum
  • pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu
  • a dokonce pomáhá dlouhověkosti
  • prevence arterosklerózy




V Korei se podává téměř s každým jídlem a je velmi oblíbené. Snad i proto si korejci dlouhodobě udržují přední příčky v žebříčku dlouhověkosti, zdraví a vitality. Při fermentaci zelí a další zeleniny dochází ke zvýšení nutričních vlastností zeleniny. V podstatě tak necháte bakterie "zpracovat" zeleninu za použití jejich vlastních enzymů a získáte tím více vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek a hlavně se tím zlepší jejich využitelnosti pro lidské tělo.

A protože bakterie částečně stráví sacharidy, je pro nás Kimchi i lépe stravitelné a nezatěžuje tolik nás organismus. A ještě navíc tím pomáháme vyživovat naše hodné bakterie, které máme ve střevech.

Kimchi se skvěle hodí na zimní období, kdy máme obecně málo vitamínů a navíc na nás útočí různé bacily a viry.

Nejraději mám Kimchi od české firmy I love Hummus (kupuji ve Farma Rudná, seženete na netu nebo se ptejte ve své prodejně se zdravou výživou...), které má pikantní chuť, ale zároveň má jemný ocásek. Některé firmy vyrábí Kimchi trochu moc "silné" a to nám doma úplně nechutná. Nebojte se proto experimentovat s různými značkami, než najdete tu svou... Samozřejmě i tady platí - koukejte se na složení a jakmile je tam něco čemu nerozumíte - vraťte to zpět do regálu.



Výhoda je poměrně dlouhá trvanlivost, takže ho můžete mít doma v lednici a když se objeví první známky chřipkové epidemie, sáhnete do lednice pro tenhle zázrak a máte přírodního bojovníka proti bacilům.

Nicméně se rozhodně vyplatí ho zařadit do jídelníčku pravidelně (výživa hodných bakterií ve střevech). Hodí se jako pikantní doplněk spoust jídel a pokud vám zachutná jako mě, můžete si ho dát i jen tak :-)

Kimchi a obecně kvašené produkty jsou dalším důkazem toho, že přírodní věci jsou prostě lepší než farmaceutické chemikálie z lékarny (#sorryjako #notsorry).

https://www.patreon.com/tvojetrenerka


Zdroje:

J Med Food. 2014 Jan;17(1):6-20. doi: 10.1089/jmf.2013.3083. Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food.  Park KY1, Jeong JK, Lee YE, Daily JW 3rd. Author information 1 1 Department of Food Science and Nutrition, Pusan National University , Busan, Korea.

Patra JK, Das G, Paramithiotis S, Shin H-S. Kimchi and Other Widely Consumed Traditional Fermented Foods of Korea: A Review. Frontiers in Microbiology. 2016;7:1493. doi:10.3389/fmicb.2016.01493.

Beneficial Effects of Kimchi, a Korean Fermented Vegetable Food, on Pathophysiological Factors Related to Atherosclerosis Kim Hyun Ju , Noh Jeong Sook , and Song Yeong Ok Published Online:1 Feb 2018https://doi.org/10.1089/jmf.2017.3946

Žádné komentáře: