Jablečný koláč s tahini

Nejlepší recepty se rodí naprostou náhodou. A tak se stal i tenhle naprosto dokonalý jablečný koláč, který je jednak bez lepku, bez mléčných produktů, nízkosacharidový a navíc s tahini, které je velmi prospěšné zdraví.

Že to zní jako pohádka? Tak prosím tady je:






Ingredience:


1 hrnek mandlové mouky
3 vejce
5 lžíce kokosového oleje
1 lžička vanilkové esence
1 lžíce skořice
5 lžic tahini (nesmí být solené! používám tohle od ILoveHummus, je zcela bez chemie a jiných příměsí a právě zcela bez soli, takže se skvěle hodí i do sladkých jídel - třeba zmrzliny nebo "nutelly" - ale o tom až někdy jindy :-))
4 jablka (oloupaná a nastrouhaná na hrubo)

Postup:

Do nízké koláčové formy dejte pečící papír a předehřejte si troubu na 180 stupňů.

Nejprve si připravíme krustu - lehce vyšlehejte vejce s vanilkovou esencí a 2 lžícemi kokosového oleje. Poté přidejte mandlovou mouku a vzniklé těsto (nebude tekuté, ale spíš drolivé) natlačte na dno formy. Použijte klidně ruce - půjde to tak nejlépe. Pokud se Vám těsto lepí na ruce, trochu si je namočte do vody.

Krustu dejte péct na cca 5-10 minut, dokud lehoučce nezeztlátne. Opravdu stačí chvilka.

Poté je vyndejte z trouby a nalijte na ni tahini, zasypte jablky a skořicí. Nakonec polijte zbývajícím kokosovým olejem. Dejte ho hezky stejnoměrně na vrch jablek.

Vraťte do trouby, snižte teplotu na 120 stupňů a pečte dalších 50 - 70 minut. Hlídejte, aby se Vám jablíčka nezačala z vrchu pálit. Chceme je v podstatě dusit - pěkně pomalu.

Jak jste si asi všimli, já do koláče nedávám žádný cukr nebo jiné sladidlo. Pro nás doma úplně stačí jablka v něm. Tahini udělají v koláči úžasnou mezi vrstvu alá krém a navíc dodají úžasnou zemitou chuť. Kokosový olej, který jsme dali nahoru na jablka, zase pomůže s jejich strukturou a navíc díky němu bude koláč více keto (protože jak víme: Tuk není nepřítel...)

Tak dobrou chuť




https://www.patreon.com/tvojetrenerka

Žádné komentáře: