Lékárna na dlani - Para ořechy

Hodně se mluví o doplňcích stravy. Sama jsem jejich příznivcem (některých). Více si můžete přečíst třeba tady: 3 doplňky stravy, které potřebujeme všichni

Dnes bych se ale chtěla podívat na živiny trochu z jiného pohledu. Přirozeně ze stravy nejde v dnešní době opravdu získat všechny nezbytné živiny (viz také: Bez zdravé půdy není zdravých rostlin, zdravích lidí), ale přesto existují nutričně velmi bohaté potraviny, které nám mohou pomoci.

A jednou z nich jsou například para ořechy. 



Juvie ztepilá je strom rostoucí v deštných pralesích jižní ameriky, dorůstá výšky 40 až 50 metrů a je jedním z nejvyšších stromů Amazonie. A právě ten poskytuje semena - para ořechy.

Para ořechy jsou úžasné svým složením, obsahují 70 % tuků, 15 % bílkovin a 7 % sacharidů, vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. 

Z tuků obsahují převážně mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), jako jsou kyselina palmitolejová (16:1) a kyselina olejová (18:1), které pomáhají snižovat hladinu LDL neboli „špatného cholesterolu“ a zvyšovat hladinu „dobrého cholesterolu“ HDL v krvi. 

A právě například selen z nich získáte velmi snadno - protože již pouhé 4 kousky ořechů doplní Vaše zásoby selenu na celý den. Selen je důležitý kofaktor pro antioxidační enzym – glutathion peroxidáza.Dostatek selenu v potravě pomáhá předcházet ischemické chorobě srdeční, cirhóze jater a rakovině. 

Dále je potřebný ke stavbě hormonů, má významnou roli při výrobě určitých hormonů štítné žlázy. Selen je hlavním kofaktorem klíčového enzymu štítné žlázy 5'deiodinasy. Tento enzym přeměňuje T4 na T3 a může pomoci normalizovat rovnováhu hormonů štítné žlázy. Selen má také pozitivní účinky na léčbu Hashimotovy choroby. Dodatečné užívání selenu zlepšuje regeneraci a výrazně působí i na celkové tělesné a duševní zdraví. 

4 oříšky denně Vám tak poskytnou poměrně dost benefitů - to už stojí  za to, nemyslíte? 



Zdroje: 
https://www.kaloricketabulky.cz/brazilske-orechy-billa 

Žádné komentáře: