Léky na snižování cholesterolu Vám mohou způsobit cukrovku

Cholesterol. Už je to tu zase, já vím. Mluví se o něm pořád a stále a dokola. A přesto je pořád strašně špatně vykládaný a také podle toho "léčený".

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Atherosclerosis

Dneska mám pro vás studii, která vyšla již před pár lety (ač zatím evidentně není doktory brána v potaz), která zjistila opravdu šokující závěry (a není to jediná studie). Je "zajímavé" že nezávisle financované studie vždy vycházejí velmi výrazně PROTI statinům (léky na snižíování cholesterolu) v případě prevence. O jejich účinku u osob, které právě prodělali infarkt si povíme někdy jindy.

V průběhu tohoto článku tedy budeme hovořit o prevenci u osob bez předchozích příhod.

Studie publikovaná v roce 2015 zjistila neskutečný nárůst rizika vzniku cukrovky 2. typu u mužů ve věku 43 - 73 let a to 46%!!! Tedy pokud jste muž v uvedeném věkovém rozmezí, neprodělal jste doposud žádnou kardiovaskulární příhodu a berete léky na snižování cholesterolu, máte 46% šanci, že díky tomu dostanete i cukrovku v příštích 6 letech, kdy berete tyto léky.

46% to není zanedbatelné riziko naměřené jednou stuidií.

Bohužel ani ženy nejsou ochráněny. U žen po menopauze je riziko dokonce 48%.

Otázkou zůstává, proč jsou statiny stále považovány za vhodnou (a bezpečnou) formu prevence a jsou předepisovány velké části populace.

Rizika spojená s jejich užíváním převyšují možné benefity. Jako lepší a bezpečnější prevence se jeví:


  • přestat kouřit
  • jíst zdravě (zejména dostatek čerstvé zeleniny - hlavně tmavě zelené)
  • pravidelný pobyt venku (na čerstvém vzduchu - ideálně v přírodě)
  • denní pobyt na slunci (20 minut bez opalovacího krému - vitamín D)
  • limitace požívání alkoholických nápojů
  • limitace průmyslově zpracovaných potravin a slazených nápojů
  • limitace příjmu cukru

https://www.patreon.com/tvojetrenerka



Zdroje:


Diabetologia. 2015 May;58(5):1109-17. doi: 10.1007/s00125-015-3528-5. Epub 2015 Mar 10. Increased risk of diabetes with statin treatment is associated with impaired insulin sensitivity and insulin secretion: a 6 year follow-up study of the METSIM cohort.  Cederberg H1, Stančáková A, Yaluri N, Modi S, Kuusisto J, Laakso M.

Arch Intern Med. 2012 Jan 23;172(2):144-52. doi: 10.1001/archinternmed.2011.625. Epub 2012 Jan 9. Statin use and risk of diabetes mellitus in postmenopausal women in the Women's Health Initiative.  Culver AL1, Ockene IS, Balasubramanian R, Olendzki BC, Sepavich DM, Wactawski-Wende J, Manson JE, Qiao Y, Liu S, Merriam PA, Rahilly-Tierny C, Thomas F, Berger JS, Ockene JK, Curb JD, Ma Y.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cardiovascular_disease

https://en.wikipedia.org/wiki/Atherosclerosis


Žádné komentáře: