Kapsle na kávu - zdravotní hledisko

O kapslích do kávových automatů toho bylo napsáno již hodně. Zejména z hlediska ekologického. Dneska bych ale ráda nakousla jiné téma... a to jak ovlivňují naše zdraví a zda jsou vůbec kapsle na kávu vhodné ze zdravotního hlediska.


Kapsle na kávu jsou vyrobené z různýcm materiálů pro různé firmy. Já mám osobní zkušenost jen z Nespresso kompatibilními kapslemi, nicméně stejné informace se týkají i ostatních systému jako je Dolce Gusto apod.

V současné době se na našem trhu objevili kapsle kompatibilní s Nespresso kávovarem od Starbucks nebo Dallmayr. V zahraničí jsem pak sehnala Julius Meinl, Bialetti nebo Lavazza.

Materiál a zpracování

Nespresso - celohliníkové kapsle, společnost poskytuje ZDARMA recyklační program - celá kapsle je zrecyklována a hliník znovu využit. Více informací na webu výrobce.


Starbucks - tělo kaplse je plastové, vršek a spodek tenká vrstva hliníku, společnost poskytuje ZDARMA recyklační program (jak je kapsle zpracovávána dále se mi nikde nepodařilo zjistit - její zpracování bude složitější než Nespresso, protože obsahuje jak plast tak hliník)

Dallmayr - tělo kaplse je plastové, vršek a spodek tenká vrstva hliníku, bez možnosti recyklace od společnosti

Bialetti - tělo kaplse je plastové, vršek tenká vrstva hliníku, ze spodní strany se proděraví rovnou plastová část, bez možnosti recyklace od společnosti

Julius Meinl - tělo kaplse je plastové, vršek tenká vrstva hliníku, ze spodní strany se proděraví rovnou plastová část, bez možnosti recyklace od společnosti

Lavazza - tělo kaplse je plastové, vršek a spodek tenká vrstva hliníku, bez možnosti recyklace od společnosti

Kapsli použijete na 5 vteřin, ale na naší planetě zůstane déle než Vy...

Samozřejmě můžete kapsle recyklovat sami jako to děláme doma my. Rozeberete je na hliník a plast a kávu a dále zrecyklujete. Ale ruku na srdce, kdo to dělá a koho to vůbec napadlo udělat... většina lidí prostě kapsle vyhodí do směsného odpadu a dále svůj dopad na životní prostředí neřeší...


A teď si říkate: no a?

Je tu více aspektů na které se podíváme.
  1. Teplota při zpracování kávy - je to už nějaký ten pátek, co jsem psala o nebezpeční hliníkové fólie, která je používaná za vysokých teplot (pečení, grilování, ...) - viz článek. A káva se protlačuje kapslí za vysokého tlaku a teploty. Uvádí se teplota kolem 90°C a tlak 19 barů v případě Nespresso kávovarů. Ano, pravda, teplota je nižší než se uvádí ve studiích a hlavně doba působení je také kratší. Nicméně... pokud se "otravujeme" pomaleji tak to také není moc dobré. A ještě navíc s přihlédnutím k tomu, že kávu pijete téměř každý den, zatímco maso v alobalu (doufám) pečete jen jednou za čas... Ovšem ani plastová kapsle není zcela bezpečná. Určite jste zaznamenali BPA free mánii - láhve bez BPA jsou sice prima, ale nahradila je ještě horší látka BPS, která je prokazatelně špátná pro lidské zdraví (tady nebo tady pro více informací).
  2. Kyselost kávy samotné - káva je kyselá a může reagovat jak s hliníkem tak s plastem a uvolňovat z nich nebezpečné látky. Kapsle mají trvanlivost i dva roky - tedy je v nich káva uložena opravdu dlouho. Navíc opět při zahřátí jak samoteného materiálu (plast nebo hliník) může již docházet k uvolňování látek a v kombinaci s dlouho trvajícím narušováním povrchové struktury materiálu kapsle kávou může být uvolňování ještě větší.




Jak z toho ven? Sobě i planetě prospějete použitím kapsle z nerezu, která je opakovatelně použitelná. Navíc si do ní můžete dát svoji oblíbenou kávu a nemusíte se omezovat na dostupné možnosti výrobců kapslí.

My máme třeba tuhle, ano cena je vyšší (cca 800,- Kč + doprava), ale je to jednorázová investice! Ušetříte planetu a své zdraví.




Kapsle je vyrobena z nerezu a má šroubovací víčko, takže ji pěkně naplníte kávou dle osobní preference, vložíte do kávovaru, uděláte si kávu jako obvykle a poté ji rozšroubujete a vypláchnete. Hotovo. Znovu a znovu a znovu používáte dokola...



https://www.patreon.com/tvojetrenerka

Žádné komentáře: