Jak usnout rychleji

Trápí vás nespavost? Nemůžete usnout? Zkuste některý z těchto ověřených tipů...

Zdroj: freepik.com


1. Teplá sprcha nebo lázeň

Prohřátí zejména nohou vám pomůže usínat rychleji. Pomůže zhruba 10 minut trvající sprcha (alespoň 40°C) případně teplá koupel. Dokonce bude stačit i thermo láhev naplněná teplou vodou, kterou si umístíte v posteli pod chodidla. Jde prostě o prohřátí chodidel. 

2. Teplota v ložnici

Příjemná teplota, žádné extrémy (ani chladno, ani horko). Extrémní teploty totiž povolají do boje tzv. flight-or-fight mechanismus, který zaktivuje celé vaše tělo - tudíž jste více bdělí a připravené "bojovat".

A aby to celé fungovalo, tak v chladné místnosti potřebujete právě peřinu, která zahřeje střed vašeho těla. Celé to dohromady zapadne a vy spíte jako miminko.

3. Matrace, pokrývka a polštář

Někomu vyhovuje více "teplejší" matrace - tedy taková, která méně odvádí teplo od těla. Někomu naopak taková, která "chladí". Stejné je to i s pokrývkou nebo polštářem.  Dejte si na čas a vyberte takovou variantu, která vám vyhovuje nejlépe. A vybírat byste měli ideálně na jaře nebo na podzim, kdy ve vaší ložnici nejsou extrémní teploty (velká zima nebo přílišné horko).

Jak je to s vyhřívanými pokrývkami a prostěradly? Jak se ukazuje, tak spánek spíše narušují, protože dlouhodobě přehřívají střed vašeho těla.

4. Ponožky

A ponožky? Jsou vhodné po koupeli, kdy pomohou udržet teplo v chodidlech. V posteli je pak ponechte spíše jen z počátku. V průběhu noci by opět mohli vést k přehřívání. Jak se ukazuje, tak jsou vhodné spíše na první část usínání - tedy když si v posteli ještě jen čtete. Než se chystáte skutečně usnout...

Závěrem lze tedy říci, že pokud chcete usínat snáze a rychleji, dejte si horkou sprchu, nasaďte ponožky, v ložnici mějte chladněji (ale ne moc chladno) a je to...

Tak dobrou noc... :-)

https://www.patreon.com/tvojetrenerka

Zdroje:

Eur J Sport Sci. 2017 Oct;17(9):1119-1128. doi: 10.1080/17461391.2017.1346147. Epub 2017 Jul 9. A shower before bedtime may improve the sleep onset latency of youth soccer players.  Whitworth-Turner C1, Di Michele R2, Muir I3, Gregson W1, Drust B1

Raymann RJ, Swaab DF, Van Someren EJ. Cutaneous warming promotes sleep onset. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2005;288(6):R1589-97.

Fagrell B, Intaglietta M. The dynamics of skin microcirculation as a tool for the study of systemic diseases. Bibl Anat. 1977(16 Pt 2):231-4.

McGinty D, Szymusiak R. Hypothalamic regulation of sleep and arousal. Front Biosci. 2003;8:s1074-83.





Žádné komentáře: