Stress - pomalý zabiják

V dnešní době se o stresu mluví hodně, pořád a vlastně všude. Není divu. Ač žijeme v době, kdy nemusíme každý den bojovat o přežití, máme vlastně stresu v každodenním životě více než kdy jindy...



zdroj obrázku: freepik.com

Stress není jen, když máte termín v práci, který nestíháte. Stres na nás působí na každém kroku a poslední dobou se hodně začíná mluvit o tzv. sociálním stresu.

Podle nejnovější studie vychází najevo, že stress ze sociálních situací a interakcí může vyvolat velmi závažné změny ve střevní mikroflóře - negativní změny! A to je opravdu problém, pokud si připomeneme, že až 80% imunitního systému sídlí právě ve vašich střevech.

Dr. Huhman zjistil, že vystavení sociálním stresu sebou nese následky velmi podobné, jako v případě skutečného fyzického stresu (boj o život). A pokud je vystavení sociálnímu stresu opakované, poškození je větší a větší.

A nemyslete si, že toto poškození je pouze u lidí, kteří "prohráli" danou sociální situaci. Naopak i "vítězové" vykazují změny ve střevní mikroflóře.

Takže pokud chcete být zdravější, více relaxujte a méně se stresujte nejen v práci, ale i ve společnosti. Typickými stresory dnešní doby jsou sociální média (Facebook, Twitter, Instagram...), neustálý pocit soutěživosti mezi lidmi (ona má značkovou kabelku, já ji musím mít také...), ...

Stress můžete dobře regulovat pokud:
  • si najdete čas na sebe a své blízké, 
  • přečtete si hezkou knihu, 
  • zajdete si na masáž
  • navštívíte saunu, 
  • zacvičíte si 

- všechny tyto činnosti velmi významně snižují stress.




A vůbec nejdůležitějsí je "vypnout". Prostě si najít čas na to NEDĚLAT NIC! A to je to, co nám v poslední době chybí nejvíce. Neustále se snažíme do 24 hodinového dne dostat více a více... dělat neustále něco a jen tak si "hledět do ohně" to už se nenosí.

Ale proč vlastně?

Až příště přijdete domů a budete mít pár minut volna, zkuste si uvařit nějaký dobrý čaj a třeba se jen pár minut dívat z okna (aniž byste přitom hledali telefon a zjišťovali co je třeba udělat dnes/zítra). Z počátku to bude těžké a vaše myšlenky budou neustále "hledat další problém k řešení", ale postupně zjistíte, že si vychutnáte celý čaj anižbyste se stresovali tím, co je nebo bude...
https://www.patreon.com/tvojetrenerka


Zdroje: 

Partrick, K. A., Chassaing, B., Beach, L. Q., McCann, K. E., Gewirtz, A. T., & Huhman, K. L. (2018). Acute and repeated exposure to social stress reduces gut microbiota diversity in Syrian hamsters. Behavioural brain research.

https://en.wikipedia.org/wiki/Neurotransmitter

https://en.wikipedia.org/wiki/Gut_flora

Wang Y, Kasper LH (2014). "The role of microbiome in central nervous system disorders". Brain Behav Immun. 38: 1–12. doi:10.1016/j.bbi.2013.12.015. PMC 4062078Freely accessible. PMID 24370461.

Yoon MY, Lee K, Yoon SS (2014). "Protective role of gut commensal microbes against intestinal infections". J Microbiol. 52 (12): 983–89.  

Žádné komentáře: