Potvrzeno: cukr může za kardiovaskulární onemocnění, nikoliv tuk

Dlouhé roky, kdy byl tuk (konkrétně nasycený) označován za viníka kardiovaskulárních onemocnění - konkrétně pak za tvorbu plaku ve vašich arteriích, jsou pryč. Nová studie jednoznačně potvrzuje, že viníkem je cukr, nikoliv tuk.

zdroj obrázku: Pixabay.com

Nezávislá studie se věnovala vlivu slazených nápojů na zvýšenou produkci volných radikálů, které jsou zodpovědné za oxidativní stres.

Studie byla prováděná s náhodným výběrem osob, které budou konzumovat slazené nápoje a které pouze vodu. Testované subjekty nevěděli, ve které skupině jsou zařazeny. První skupina konzumovala 600 ml komerčního slazeného nápoje. Druhá stejné množství vody.

Následně jim vědci kontrolovali mikrocirkulaci pomocí kontrastních metod. 

Výsledky byly ohromující. Skupina konzumující sladké nápoje měla výrazně zvýšený výskyt oxidativních volných radikálů a sníženou schopnost správného biozpracování oxidu dusného, které je spojován ochranou srdce nebo snížením krevního tlaku. 

Pravidelná konzumace slazených nápojů vede k akutní hyperglykémii (vysoký krevní cukr) a je přímo spojován se zvýšeným rizikem vzniku obezity, metabolického syndromu a cukrovky 2. typu. A dokonce je spojován s kardiovaskulárními nemocemi, které jsou v současné době 31% celkového počtu úmrtí (celosvětově). 

Správné fungování cévního systému je narušováno mimo jiné také zvýšeným oxidativním stresem, který je výsledkem vysokého krevního cukru (hyperglykémie). A právě konzumace slazených nápojů je jednou z příčin vysokého krevního cukru v poslední době. 

Stručně a krátce, pokud konzumujete nápoje nebo potraviny, které výrazně zvyšují hladinu krevního cukru, vystavujete se řadě zdravotních rizik, které jsou v poslední době doslova epidemií. A není divu, když se podíváte do běžného supermarketu více jak 80% potravin a nápojů obsahuje přidaný cukr! 

Cukr je přítomen i v produktech, ve kterých byste ho nečekali jako pečivo, nízkotučné jogurty, omáčky, dochucovadla typu kečup, hořčice a další, dokonce i hamburgerová masa (speciálně ty již předpřipravené do kulatého tvaru). Ano, čtete dobře. Masné polotovary obsahují cukr ve většině případů - čtěte proto etikety na všech výrobcích a dobře si vybírejte, co budete jíst. 

A pokud se Vám čtení etiket zdá jako nuda a otrava, stačí jíst skutečné potraviny, které žádné etikety nemají  - ovoce, zelenina, čerstvé maso, vejce, ořechy (neupravované pražením, solením nebo polevami), zdravé oleje (avokádový, olivový, makadamový, kokosový - za studena lisovaný pokud možné v bio kvalitě nebo sádlo - opět z bio chovu). 

Další rada je - vařte si! Pokud si uvaříte večeři, tak VÍTE, co je v ní! Pokud si koupíte polotovar, tak jen tušíte ze složení na obalu (pokud ovšem vůbec můžeme chemickým látkám ve složení rozumět). 





Zdroje:

Jordan Loader, Cindy Meziat, Rani Watts, Christian Lorenzen, Dominique Sigaudo-Roussel, Simon Stewart, Cyril Reboul, Gregory Meyer, Guillaume Walther, Effects of Sugar-Sweetened Beverage Consumption on Microvascular and Macrovascular Function in a Healthy Population, https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.116.308010 Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2017;37:1250-1260 Originally published April 13, 2017

https://en.wikipedia.org/wiki/Nitric_oxide

Ghosh, S. M.; Kapil, V.; Fuentes-Calvo, I.; Bubb, K. J.; Pearl, V.; Milsom, A. B.; Khambata, R.; Maleki-Toyserkani, S.; Yousuf, M.; Benjamin, N.; Webb, A. J.; Caulfield, M. J.; Hobbs, A. J.; Ahluwalia, A. (2013). "Enhanced Vasodilator Activity of Nitrite in Hypertension: Critical Role for Erythrocytic Xanthine Oxidoreductase and Translational Potential". Hypertension61 (5): 1091–102. doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.111.00933PMID 23589565.

Webb, A. J.; Patel, N.; Loukogeorgakis, S.; Okorie, M.; Aboud, Z.; Misra, S.; Rashid, R.; Miall, P.; Deanfield, J.; Benjamin, N.; MacAllister, R.; Hobbs, A. J.; Ahluwalia, A. (2008). "Acute Blood Pressure Lowering, Vasoprotective, and Antiplatelet Properties of Dietary Nitrate via Bioconversion to Nitrite"Hypertension51 (3): 784–90. doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.107.103523PMC 2839282Freely accessiblePMID 18250365.

Žádné komentáře: