Tuky nejsou nepřítel pro vaše srdce - zase ten cukr

Nová studie PURE potvrdila, co již z klinické praxe víme dlouho. Nasycené tuky nejsou spojeny s výskytem srdečních onemocnění.

Zdroj obrázku: pixabay.com
 


Není to ani měsíc, co vyšla dlouho očekávaná studie PURE, která se zabývá souvstažností mezi tím, co jíte a výskytem srdečních onemocnění.

Je zajímavá z dvou hlavních důvodů:
  1. Souvislost konzumace nasycených tuků (většina živočisných tuků - máslo, sádlo; kokosový olej;) a výskytu kardiovaskulárních onemocnění není prokazatelná!
  2. Souvislost konzumace vysokého množství sacharidů a výskytu kardiovaskulárních onemocnění je prokazatelná!

Teď je otázkou, jak zareagují média a můj odhad je, že výsledky studie budou tiše přehlíženy a vlastně se nic zajímavého ve světě výživy nestane.

Vy už ovšem pravdu znáte a tak se podle toho můžete zařídit.

Pokud si chcete udržet dobré zdraví vyřaďte ze svého jídelníčku cukr a zařaďte zdravé tuky. Vyhněte se krabicím (zpracované potraviny všeho druhu - snídaňové cereálie, sušenky, pochutiny, slazené nápoje, polotovary všeho druhu, atd.) a naopak jezte stravu bohatou na skutečné potraviny s dostatkem rozmanité zeleniny a ovoce v přirozené formě. Kečup není přirozená forma rajčat! Stejně jako ovocné pyré není přirozená forma ovoce!

 Zdroj obrázku: pexels.com

Kam dál: Jezte duhu (článek www.tvojetrenerka.cz)




Zdroje:


https://en.wikipedia.org/wiki/Saturated_fat

Dehghan, MahshidDiaz, R et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study, The Lance, © 2017 Elsevier Ltd, 2017 DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32252-3

Žádné komentáře: