Šípková limonáda

Je ideální čas, abyste vyrazili na procházku a nasbírali si šípek. Teď už je krásně červený a ještě nepřešel mrazem. Obsah vitamínu C je tak nejvyšší. Po prvním mrazíku jsou sice plody sladší, ale obsah vitamínu C klesá.



Co budete potřebovat:
čerstvé plody šípku
vodu
tyčový mixér

Kolik šípku nasbíráte, tolik limonády získáte :-) Obecně platí poměr na jednu sklenici limonády budete potřebovat jednu sklenici plodů šípku. Takže sbírejte a sbírejte, dokud nemáte dost :-)

Plody zbavte stopek a zbytku okvětí (hnědé suché konce). Šípky dobře omyjte ve vodě a přendejte do hrnce. Zalijte čistou studenou vodou. Vody dejte tak, aby všechny plody byly ponořené ve vodě a ještě nad nimi jste měli cca 2 cm vody.

Vezměte tyčový mixér a plody rozmixujte. Nemusí z nich být kaše - stačí, když narušíte u každého plodu tvrdou slupku.

Pomalu přiveďte k varu a při prvním probublání ihned odstavte z ohně a nechte vychladnout. Přiklopte pokličkou a po úplném vychladnutí přesuňte do lednice. V lednici je nechte přes noc (alespoň 10 hodin).

A jdeme do finále. Nyní je čas šípky přefiltrovat. Můžete přes hustý cedník, ale mě se nejlépe osvědčil frech press (co to je? kde to seženu?), protože jen on zadrží i jemné "fousky" ze šípků. Dá se použít i plátýnko, ale celý proces trvá neskutečně dlouho :-(

No a teď máte základ na limonádu hotový. Nalijte do sklenice a zalijte čistou vodou, přidejte led, pokud máte chuť :-)

Nepřidávali jsme žádný cukr, takže máte mega zdravou limonádu pro každého. Pokud byste cukr přidali získáte sice delší trvanlivost, ale já věřím v to, že cukr bychom měli redukovat jak jen to jde.. takže je to na Vás.

Šípková limonáda Vám v lednic vydrží několik dnů (pokud ji tedy nevypijete hned :-)))

Žádné komentáře: