WARM-UP - proč nevynechávat zahřátí před tréninkem

Víme to asi všichni, měli bychom se před tréninkem důkladně zahřát a po něm opět zklidnit (cool-down). Děláme to ale všichni? Ruku na srdce... :-)

zdroj: pixabay.com

Třeba Vám s rozhodnutím, zda jej příště nevynechat pomůže pár následujících informací:

Při zvýšené fyzické aktivitě (tréninku) naše svaly potřebují mnohem více kyslíku, živin a zároveň potřebují odvádět větší množství "odpadních látek". Jak toho docílí? Zrychlením cirkulace krve. V průběhu anaerobického tréninku potřebují svaly až 80% krve. Což ovšem znamená, že na vnitřní orgány v tu chvíli připadá mnohem menší množství než pokud jsme v klidu (mimo trénink).

Pokud zvyšujeme fyzickou námahu postupně - naše tělo má možnost zvyšovat cirkulaci krve také postupně a tak se i orgánům neustále dostává dostatek kyslíku a živin. Optimální doba postupného zvyšování aktivity (zahřívání)  je cca 12 - 15 minut, kdy se naše tělo dokáže postupně přizpůsobit zvyšení fyzické aktivity na úroveň samotného tréninku.

Pokud budete postupovat opravdu postupně a zvyšování aktivity neuspěcháte, vaše tělo se Vám odvděčí. Mezi hlavní benefity postupného zvyšování tělesné teploty patří:

  • zvýšení cirkulace krve
  • zvýšení dostupnosti kyslíku
  • zlepšení mechanické účinosti kloubů, svalů, vazů a šlach
  • zvětšení rozsahu pohybu kloubů
  • uvolňování tuku jako zásobárny energie po aerobní trénink
  • zvýšení kapacity plic
  • zlepšená neuromusculární aktivita
Správné zahřátí je postupné, začíná opravdu velmi pozvolna. Pokud se chystáte trénovat řekněme na 140 tepech jako Vašem maximu pro daný trénink a Vaše klidová frekvence se kterou začínáte je 60, pak by zahřátí mělo být postupné zvyšování fyzické aktivity od 60 do 140 tepů trvající 15 - 20 minut.

Co Vy na to?


Žádné komentáře: