Co se děje s Vaším tělem, když přestanete cvičit

Jste v nejlepší formě svého života. Máte tělo snů. Jenže pak... přestanete cvičit. Ať už ze zdravotních či jiných důvodů. Co se děje s Vaším tělem, když přestanete cvičit?



1. Fitness Level

Pokud jste atlet, pocítíte změnu téměř okamžitě. Pro "hobíka", který na sobě dře je "dobrou" zprávou, že změny se odehrávají postupně. Zhruba do jednoho měsíce.

2. Srdce

Krevní tlak je prirozeně vyšší ve dnech, kdy necvičíte. Ovšem pokud přestanete zcela cvičit, opět to trvá zhruba jeden měsíc, kdy se Váš tlak vrátí k hodnotám, které jste měli než jste začali pravidelně cvičit.

Zde je na místě malé varování - pokud se vracíte do tréninku po delší pauze (jeden měsíc a více), je třeba začít pozvolněji a pomalu, jinak riskujete srdeční problémy, nebo dokonce infarkt.

3. Krev

VO2 Max (Vaše maximální kapacita přenosu kyslíku v krvi) je jednou z nejrychlejších změn, které je možno sledovat, pokud přestanete s fyzickou aktivitou. Studie ukazují snížení o 7 až 10% VO2 Max po zhruba 12 dnech. 16 až 18% po 80 dnech.

A to není vše - hodnota krevního cukru nebo glukózy také stoupne. Bez svalů, které pravidelně pracují - čímž spotřebovávají přebytečný cukr v krvi, glukóza zůstavá v krvi. Což zvyšuje riziko cukrovky.

4. Svaly a klouby

Pokud cvičíte, Vaše svaly rostou a stávají se silnějšími. Bez cvičení začínají atrofovat - což vede ke ztrátě svalové hmoty a síly. A nejen to - pravidelné cvičení pomáhá i s flexibilitou a koordinací, protože při silovém tréninku učíte svoje svaly používat co nejvíce nervových zakončení.

Když přestanete pravidelně cvičit, ztrácíte mitochondrie, což jsou buňky, které ve Vašich svalech přeměňují kyslík v energii. Nedávná britská studie zjistila, že během 2 týdnů bez pohybu klesne hodnota mitochodrií o tolik, o kolik je možno ji navýšit během 6 týdnů výkonnostního tréninku. Jinými slovy během 2 týdnů ztratíte svůj 6 týdenní tvrdý trénink.

A právě bez této továrny na spalování tuku ve vašich svalech se Váš metabolismus snižuje. Což může vést k nárustu váhy a změně hodnoty tělesného tuku (a bohužel na špatnou stranu). 5 týdenní pauza u plavců ve studii Journal of Strenght & Conditioning Research zvýšilo tělesný tuk o 12%!

5. Mysl

Známe to všichni. Endorfiny! Hormony štěstí, které se vyplavují při cvičení. Pokud přestanete cvičit - ano, přestanete dostávat svojí dávku :-)) Mizí tedy pozitivní efekt na změnu nálady.

A není to jen o náladě - pravidelný pohyb Vás pomáhá udržet ve formě a bojovat proti stárnutí, depresím, pomůže Vám lépe spát a více si pamatovat. Pokud přestanete cvičit, za zhruba týden přestávají růst buňky v oblasti mozku, která má na starosti pamět.

Je toho dost... takže co myslíte, vyplatí se PROSTĚ NEPŘESTÁVAT? :-)







Žádné komentáře: