Buchty se pečou v kuchyni!

Staré dobré úsloví.... Bohužel je to tak. Bez zdravé stravy Vaše cvičení nebude mít takový efekt. Určitě každý z nás zná alespoň jednoho velmi štíhlého člověka, který razí teorii, že dokud cvičí může jíst cokoliv. Kéž by to byla pravda pro všechny z nás.

Ano, najdou se osoby, které mají extrémně rychlý metabolismus a proto opravdu mohou jíst "co chtějí" a nepřiberou. Ovšem jak je to s celkovým zdravím to je věc jiná. Pokud je někdo štíhlý, neznamená to automaticky, že je také zdráv.

Ne, nebojte se, nebudu Vám cpát žádnou novou dietu. Já na diety nevěřím. Věřím ve zdravý životní styl. A co to přesně znamená?

Zastávám názor, že dostatek kvalitních bílkovin v kombinaci se zeleninou (čím více tím lépe - jak druhů tak množství) a trocha kvalitního tuku je to nejlepší. Další věc ve kterou věřím je to, že každý z nás má maličko jiné zažívání a proto něco, co sedí mě, nemusí nutně vyhovovat Vám a naopak.

(jojo, to vpravo nahore je burger - naked verze - tedy bez housky)

Osobně mám nesnášenlivost na lepek, luštěniny a mléčné výrobky. Zatímco dlouho zrající sýry mi nevadí. To ale neznamená, že Vám nebudou vadit třeba rajčata (lykopen bývá častým alergenem) nebo arašídy.

Můj názor je: poznej dobře svoje tělo a vylaď si stravovací režim tak, aby vyhovoval tvému tělu. Jak na to? Doporučení je spousty. Já jsem si zkusila tzv. 30 denní očistnou kůru, kdy konzumujte jen "bezpečné potraviny" - tedy takové u nich je velmi minimální šance na alergickou reakci. Po 30 dnech začnete postupně zařazovat zpět alergenové potraviny - vždy jednu skupinu v jednu dobu - čímž krásně odhalíte, zda Vašemu tělu nevadí.

Příklad - 30 dnů jíte jen maso, ryby, vejce a zeleninu (krome již zmíněných rajčat a lilkovitých). Po 30 dnech začnete jíst navíc například oříšky (u nich se doporučuje odlišovat jednolivé druhy. Takže 31. den jíte mandle. A dáte si jich pár k snídani, obědu, večeři, svačině - cokoliv. Jde nám o to, že při zvýšené konzumaci se případná reakce ukáže rychleji a intenzivněji = budete ji schopni dobře odchytit.

Pokud žádnou negativní reakci nezaznamenáte, jsou mandle pro Vás v pořádku a můžete si je připsat na Váš seznam "povolených potravin". Další den zkusíte jiný druh ořechů a opět čekáte na reakci. Takhle postupně zkusíte rýži, luštěniny, rajčata a lilkovité, bezlepkové obiloviny (špalda, kukuřice, ovesné vločky (certifikované, že neobsahují lepek)... atd.) a nakonec i lepek (pšenice, žito, ...).

Zdá se to jako zdlouhavý a nudný proces? Osobně mi to zabralo 2,5 měsíce, ale zpětně je hodnotím jako nejlépe zhodnocené. Díky maličko nepohodlí během 2,5 měsíce jsem totiž získala mnohem víc.

Už znám svoje tělo. Za  první měsíc jsem se tak nestkutešně vyladila na svoje tělo, že mu dokáži mnohem lépe naslouchat. Mám svůj dokonalý seznam "povolených potravin", které mohu jíst kdykoliv a vím, že mi nedělají potíže. A světe div se, od té doby lépe spím, mám lepší pleť, vlasy, nehty a cítím mnohem více energie než dříve. Moje tělo lépe reaguje na trénink a rychleji regeneruje. Téměř vůbec nemarodím a pokud přeci jen nějakého bacila chytnu, průběh je rychlejší a lehčí formy.

No a to už stojí za zkoušku, nemyslíte?

Žádné komentáře: