Jak pečovat o Trigger pointy - princip automasáže

V předchozích dílech seriálu jsme si vysvětlili co TP jsou a jaké jsou jejich druhy. Naťukly jsme to, že se o ně můžeme postarat sami pomocí automasáže a právě to bych dnes chtěla rozvést a ukázat Vám jak na to.

Jak jsme si už řekli, Trigger pointy (TP) jsou uzlíčky v našich svalových vláknech. A právě pokud se ve svalech vyskytují uzlíčky, zhorší se cirkulace krve. Což sníží množství dodávaného kyslíku atd. Pokud obnovíme průtok krve daným místem, symptomy mohou zmizet do pár minut. Většinu problémů lze eliminovat do 3 až 10 dnů. Dokonce dlouho trvající chronické problémy je možné odstranit za velmi krátkou dobu - kolem 6 týdnů.

Masáž TP je neinvazivní řešení mnoha problémů, kde se v konvenční medicíně doporučují různé operace, které ovšem ne vždy vedou ke zdárnému cíly. Při syndromu karpálního tunelu se bohužel velmi často stává, že i po velmi drastické operaci pacienti stále pociťují bolesti a nejsou schopni se plně navrátit do běžného života. Přitom by v mnohých případech stačila masáž příšlušných TP.

Dalším častým problémem bývá tzv. mechanický fenomén svalů, kdy dojde k nerovnováze a část svalových vláken je zkrácena. Opačná část je naopak neúměrně protahována a často si vytváři TP jako způsob obrany před dalším přetěžováním. Svaly, které jsou dlouhodobě zkrácené mohou vyvolávat problémy se špatným držením těla. Zkrácený velký prsní sval (pectoralis major) může být původcem vnitřní rotace ramen (syndrom kulatých ramen stočených dovnitř), čímž "pomáhají" s nahrbením v horní části zad - obvyklé hrbení u počítače.

Co budeme potřebovat na automasáž TP? 

Z počátku je nejlepší pracovat prsty - protože Vám to usnadní nalezení TP. Do budoucna bych mohla rozhodně doporučit šetřit svoje ruce - tlaková masáž přeci jen vyžaduje vytváření jistého tlaku - a použít tenisový míček nebo pěnový válec pro větší oblasti (o těchto pomůckách si podrobně řekneme příště).

Najděte si klidné místo a vyberte čas, kdy Vás nikdo nebude rušit. Bude vám stačit 15 - 30 minut, nemusíte se obávat časově náročných technik. Opět záleží na tom, kolik aktivních TP již ve svých svalech máte. Nicméně i tak bych doporučila se věnovat nejdříve řekněme 3 největším problémům - které vás trápí nejvíce.

Jak nalézt TP? 

Začněte prsty promasírovávat postižený sval - pokud obsahuje TP, najdete zatuhlý "hrbolek" v jinak velmi poddajných svalových vláknech. A to je právě TP.  Vezměte tedy pěnový válec nebo tenisový míček a rozmasírujte nalezený TP.

Působte takový tlak, aby vám to ještě bylo příjemné. Mírná bolest může být, ale rozhodně nejděte přes bolest, kterou již nemůžete vydržet - masáž by přeci jen měla být příjemná. Pomalu (opravdu velmi pomalu - cca 1cm za minutu) posunujte - rolujte pěnový válec nebo míček přes TP. Doporučuje se cca 6x tam a zpět. Poté zkuste, zda ucítíte daný TP rozpuštěný (již nebude hmatatelný prsty) - nebo alespoň snížení bolestivosti daného TP.

Jediná cesta, jak zjistit, zda daných TP působil bolest je deaktivovat jej a počkat, zda bolet ustoupí. Buďte trpělivý a věnujte se masáži každý den 2 - 3x po dobu cca 3 minut na jeden TP. Zejména u chronických bolestí, které Vás trápí delší dobu bude třeba velké trpělivosti.

Po masáži TP můžete zjistit, že jste schopni odhodit míč rychleji, zvednout na bench pressu více váhy, chovat dítě delší dobu, atd...

Přesto, že je většinou poměrné snadné TP odstranit, když porozumíte tomu, kde je hledat a jak, mohoou se vracet dokud neodstraníte původce jejich vzniku - tzn. špatné držení těla, dlouhodobé sezení v nevhodné poizici, přetěžování svalů při tréninku, atd..

Příště si ukážeme pomůcky pro masáž TP.

Žádné komentáře: