Druhy Trigger Pointů - co všechno mohou způsobit

V minulém dílu seriálu o Trigger Pointech (TP) jsme si řekli základ - co jsou a jak se jich můžeme zbavit.

Na dnešek jsem pro Vás připravila jejich rozdělení a stručný přehled co všechno nám mohou působit.

TP rozlišujeme několik druhů:

  1. Latentní - ty vznikají většinou špatným držením těla, případně namožením určité skupiny svalů, dokonce případně chronickými onemocněními. Vyvolávají nejčastěji ztuhlost a ochabují postižené svaly, limitují plný rozsah kloubů. Většinou nemizí sami od sebe a mohou nás trápit i několik let. Pokud se o ně nestaráme včas, mohou se z nich stát aktivní TP
  2. Aktivní - často se sami od sebe vrací zpět do latentních, zcela ovšem nemizí. Pokud se o ně nepostaráme masáží. Způsobují akutní bolesti. 
  3. Satelitní - způsobují tzv. přenesené bolesti a bývají nejsložitěší na diagnozu, vyskytují se i poměrně daleko od místa, kde skutečný TP leží. Tedy pokud Vás bolí hlava, problém může být v krční části nebo dokonce v horní části zad

Co TP způsobují? 

TP jsou často spojované s bolestmi právě hlavy, krku ale dokonce i bederní páteře. Často jsou zaměňovány za symptom karpálního tunelu, artritidu nebo poškození vazů. Dokonce i tzv. pálení na srdci, srdeční aritmii nebo tenisový loket mohou způsobovat právě TP. Bolest způsobená TP může být milně zaměňována za infarkt, ledvinové kameny nebo zlomeninu kosti.

Například TP ve velkém prsním svalu (pectoralis major) může způsobovat nepravidelný srdeční tep. TP v podhřebenovém svalu (infraspinatus) může způsobovat nadměrné pocení dlaní.

Jak je nalézt?

V současné době se o nich medici moc neučí a tak je pro ně těžké je diagnostikovat. Nejsou viditelné na MRI ani na rentgenu nebo CT. Dají se však snadno (pokud už víte co máte hledat) identifikovat dotykem prstů na daném svalu (svalovém vláknu). A to je právě úžasné pro každého z náš - nepotřebujeme drahé přístroje, abychom si ulevili od běžných bolístek.

TP vydávají osobitý elektrický signál, který může být měřen pomocí citlivých elektronických přístrojů. Mohou být fotografovány v živých tkáních pomocí elektrických mikroskopů (Simons, Travell 1999). Mohou být dokonce viditelné pomocí 2D ultrazvuku, vibračnímu sonoelastografu a Dopplerova ultrazvuku (Sikdar a kol. 2009).

Je toho ještě opravdu mnoho, co musíme zjistit o svalech, fasciích, nervech, TP a bolestech, které mohou způsobovat, jedno je však jisté už teď. TP jsou realné a péčí o ně dokážeme doslova zázraků při odstraňování i chronických bolestí.

Problémy při jejich léčbě

Problémem při jejich léčbě může být typicky to, že vysílají bolestivé signály do jiných částí těla (a to i velmi vzdálených). Většina současných způsobů léčby bolestí je založena na skutečnosti, že bolest se nachází v místě, kde je problém, který ji způsobuje. Bohužel právě u TP je to většinou zcela jinak a jejich projevy jsou většinou vzdálené od místa, kde leží skutečnž problém, který je způsobuje. Tradiční způsoby léčby selhávají protože se příliš soustředí a oblast, kde je bolest pociťována a často přehlíží skutečnost, že původce bolesti je uložen jinde.

Léky utišující bolest nám dávají iluzi, že pomáhají. Ve skutečnosti však jen maskují skutečné problémy. Nejčastější bolesti jako bolest hlavy, svalů nebo kloubů jsou ve skutečnosti varovným signálem, které vysílá naše tělo jako varování a ochranu před větším poškozením. Bolest nám říká, že něco je špatně a vyžaduje naši pozornost. Opravdu není vhodné "zastavit" tento signál a ignorovat jej.

Často dostávám také otázku, jak rozeznat bolest způsobenou TP s tzv. svalovkou (bolestí po výkonu). TP ucítíte pouze v určité části svalu, zatímco svalovku budete cítit v celém postiženém svalu.

Příště si povíme o způsobech, jak o TP pečovat a odstraňovat je pomocí automasáže.

Pokud se Vám seriál líbí, sdílejte - je to zadarmo :-)



Žádné komentáře: