Trigger pointy - tajemné body způsobující bolesti

Už jste o nich možná slyšely, možná jsou pro vás zcela novým pojmem. Věřte nebo ne, uvádí se, že jsou zodpovědné za velkou většinu tzv. tajemných bolestí, se kterými si neví radi ani lékaři.

Trigger points (dále jen "TP") jsou zatuhlé body (uzlíky) v jednotlivých svalových snopcích - většinou nepostihují celý sval, ale právě jen některé snopce svalových vláken. Sval je složen ze svalových vláken, které se sdružují do svalových snopců a ty dále do svalů.



TP vznikají většinou mechanických poškozením nebo přetížením svalu. Nemyslete si, že pokud nejste vrcholový sportovec, nemůže tohle potkat i Vás. V dnešní době jsou paradoxně nejohroženější skupinou lidí pracující z počítače, protože nesprávné držení těla (po velmi dlouhou dobu) zcela významně přetěžuje určité svalové skupiny a právě tak vznikají TP i u nesportovců.



TP existuje několik druhů - latentní, aktivní a satelitní. O nich si řekneme zase někdy příště. Dnes bych vám ráda ukázala, co všechno mohou způsobovat a jak s nimi zatočit :)
Většina bolestí hlavy, krku, kousacích svalů, bolesti bederní páteře, symptom karpálního tunelu, spoustu bolesté kloubů jsou nesprávně diagnostikovány jako artritida nebo poškožení kloubů. Projevují se dokonce jako bolesti na srdci, pálení na srdci, arytmie nebo tenisový loket. A protože jsou často spojovány s chronickými bolestmi, které nejsou léčeny roky - mohou ovlivňovat deprese, protože velmi významně snižují kvalitu našich životů neustávající všudy přítomnou bolestí. 
A jak se jich tedy zbavit? Masáží. Ano, tlaková masáž vám opravdu může změnit život. Tlaková masáž se dá provádět jako automasáž a má velké výhody, je: 
  • snadná - pokud se jí naučíte provádět správně
  • velmi levná - stačí vám tenisový míček, případně na větší svalové partie můžete pořídít pěnový válec - což její provádění ještě zrychlí
  • časově nenáročná - jedna masáž zabere 3 - 5 minut (obvykle se doporučuje opakovat 3x denně)
  • dá se provádět kdekoliv - nemusíte čekat na objednání do masážního salonu, abyste si ulevili od bolesti
  • intimní - odpadá případný stud vysvléci se před cizí osobou - masérem
  • okamžitý efekt - ulevte si od bolesti okamžitě, kdy vznike - nečekejte na volný termín masáže
  • jako bonus vám pomůže se zlepšením pružnosti, ohebnosti a koordinace pohybů

A to už stojí za to, nemyslíte? 
Příště si ukážeme konkrétní techniky a vysvětlime si jednotlive druhy TP a co ovlivňují. 
Pokud se vám článek líbil, prosím sdílejte - čím více lidí se tuto techniku naučí, tím lépe. Pokud znáte někoho, koho trápí chronické bolesti, můžete jim dát naději na úlevu. 


1 komentář: