Zdravotní benefit ochlazení po sauně

 Že je saunování zdravé víme asi už všichni. Pokud potřebujete extra motivaci nalaďte si starší článek: 

10 důvodů proč jít do sauny i v létě

Dnes bych se ráda věnovala nové studii, která vyšla v Physical Activity Review před pár dny a věnuje se právě tomu, jaké zdravotní benefity získáme, pokud budeme dodržovat ochlazení po saunování. 

Předně tedy studie opět potvrzuje, že saunování je skvělý způsob jak trénovat kardiovaskulární systém. Ano, čtete dobře. Správná sauna session Vám dá skoro to samé jako pořádný cardio trénink (samozřejmě pouze z hlediska kardiovaskulárního systému, protože logicky například svaly nejsou zapojeny, že?).




Co je ale zajímavé je tedy jednak protokol pro zchlazení po sauně. Kdy participanti studie byli nejdříve v sauně po dobu 12 minut (teplota 90 - 91°C, vlhkost vzduchu 14 - 16%), následně 4 minuty v "normální" pokojové teplotě a poté ponoření po krk do vody po dobu 2 minut (teplota vody 9 - 11°C).

Výsledky hovoří jasně, zlepšení karidovaskulární odezvy, snížení krevního tlaku a díky zapojení "přechodného" odpočinku v pokojové teplotě i snížení rizika vertigo syndromu. 

Studie: https://www.researchgate.net/publication/365776246_Effect_of_repeated_alternative_thermal_stress_on_the_physiological_and_body_composition_characteristics_of_young_women_sporadically_using_sauna

Žádné komentáře: