Grounding: Uzemním Vás

Grounding neboli uzemnění je věc o které se v poslední době občas doslechnete. Většinou od "bláznů", kteří chodí bosy... všude. A většinou to považujete asi za nesmysl a bludy. A jak se na to dívá věda? Dá se efekt uzemnění měřit? A jaký je jeho efekt na lidský organismus?

Pohodlně se usaďte na svojí židli a začtěte se, možná je to naposledy, co na ní sedíte...

Zdroj obrázku: freepik.com


Grounding není žádná novinka, žádný výstřelek z poslední doby. Jedná se o metodu známou mnoho století a v podstatě je to jen "obnovení" naší přirozenosti. Toho, jak jsme se jako živočišný druh vyvinuli... 

Byli jsme zrozeni k chůzi po zemi. Naboso. Ke spaní na zemi. K pobytu na zemské kůře po většinu našeho dne i noci. Takto se naše tělo vyvinulo a takhle je mu dobře. 

Jenže ouha - moderní doba sebou přinesla gumové boty (podrážky), které nás od země izolují. Žijeme v budovách, které nás opět izolují. Dokonce máme mnohopatrové budovy... Moderní člověk žijící ve městě se do kontaktu se zemí nedostane nikdy. Nebo opravdu chodíte NABOSO po městě? Opravdu si přejdete park bez bot? Každý den... v létě. V zimě...  Asi ne, že? 

Východní kultury tráví naopak většinu času pěkně uzemnění... Chodí naboso nebo v kožených "sandálech". Spí na rohožích z přírodních materiálů, které jsou umístěny na zemi. Jsou neustále v kontaktu se zemskou kůrou. A právě z východních učení jsme se začali inspirovat při aktuálním boomu Groudingu (uzemnění). 

Proč je pro nás tolik důležitý tento kontakt se zemí? 

Lidské tělo - baterie

Naše tělo je vodivé a všechny biologické procesy v něm jsou přímo spjaty s elektromagnetismem. Náš nervový systém funguje jako vnitřní systém vodivých spojení, které přenáší vzruchy (informace) napříč celým tělem. Stejně jako planeta Země i naše tělo funguje na elektromagnetické energii. Jsme tvořeni minerály, naše tkáně zadržují vodu - v podstatě jsme chodící baterie. 

Nevěříte? Určitě jste již mnohokráte zažili, když se ve Vás nahromadí elektrický náboj a vy dostanete /dáte někomu ránu ve chvíli, kdy se ho dotknete. Všichni víme, že pokud se chceme "vybít" stačí se dotknout kovového předmětu a "uzemnit se". 

Uzemnění jako lék?

Dokáže však uzemnění "opravit" problémy uvnitř těla? Může být opravdu lékem na civilizační choroby jako je cukrovka, chronický zánět, kardiovaskulární onemocnění nebo dokonce rakovinu?


Tkáně našeho těla nesou náboj, což umožňuje jejich správné fungování. Moderní způsob života, který nás nutí žít uvnitř, neustále obklopeni elektrickými zařízeními, ve stresu nám škodí. 

  • Stres - vědci změřili, že v případě uzemnění po dobu spánku, významně klesá hladina kortizolu (stresového hormonu) a největších výsledků dosahovaly ženy.1)
  • Volné radikály - ROS (reactive oxygen species) neboli volné radikály jsou jednou z příčin stárnutí buněk, zhoršené schopnosti regenerace a vzniku zánětu. Dalším negativním efektem volných radikálů je pak zvýšené riziko vzniku rakoviny. Uzemnění pak funguje na principu neutralizace elektronů volných radikálů. Tedy při kontaktu se zemí neutralizujete volné radikály = uzemnění funguje jako antioxidant.2)
  • Spánek a chronické bolesti pohybového aparátu - problémy s usínáním stejně jako problém zůstat ve stavu spánku a chronické bolesti byly dle výzkumu také významě zmírněny právě uzemněním v průběhu spánku.  2)
  • Po tréninková svalovka - známe to všichni, po vyčerpávajícím tréninku vás druhý den začnou bolet svaly. Fenomén známý jako delayed-onset muscle soreness (DOMS) se lidé pokouší řešit různými způsoby - chladnou koupelí po tréninku, masáží, nebo válením na masážních válcích. Podle nedávné studie i zde dokáže uzemnění pomoci. 2)
  • Cukrovka - tohle bude šokující, ale uzemnění dokáže samo o sobě snížit hladinu cukru v krvi u pacientů trpících cukrovkou. Při uzemnění trvajícím nepřetržitě (pomocí přímého kontaktu se zemí nebo při užití uzemňovacích zařízení připevněných k tělu) 72 hodin bylo naměřeno hodnot 7,4 mmol/L u osob uzemněných oproti 10,6 mmol/L u osob neuzemněných (při stejném dietetickém režimu včetně fyzické aktivity). 7,4 oproti 10,6 je opravu velký rozdíl a rozhodně není zanedbatelný.3)
  • Kardiovaskulární onemocnění - uzemnění snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění díky vlivu na pružnost cév a udržování správné hustoty krve (působí proti vytváření krevních sraženin). 4
  • Nálada a relaxace - při uzemnění dochází ke zlepšení celkové nálady i míry relaxace oproti pouhé relaxaci bez uzemnění. Meditace na trávníku (bez gumové podložky!) vám tedy dokáže přinést větší uvolnění než meditace doma nebo uvnitř budovy (fitness centrum). 5

To už jsou poměrně podstatné důvody proč zkusit být více v kontaktu se zemí, nemyslíte?

Ve světle těchto informací se rapidní nárůst civilizačních onemocnění jeví zase o trochu logičtější. Opět jsme se vzdálili od přirozenosti našeho prostředí o kousek dále. Není tedy divu, že nás postihují nemoci, které by jinak byly snadněji eliminované přirozenějším způsobem života.

Netvrdím, že za vznik těchto onemocnění může POUZE naše omezení kontaktu se zemí, ale  opět je to kousek do pomyslné skládačky nezdravého života moderního člověka. Dobrou zprávou je, že uzemnění vás nemusí stát žádné peníze za doplňky stravy a podobně a snadno jej do svého života může přidat každý z nás...

Jak na to? 

Jednak odhoďte boty s gumovou podrážkou a zkuste je vyměnit za obuv z kůže (i podrážka musí být z kůže, abyste získali požadovaný efekt) - prostě boty vám musí umožnit uzemnění.

Případně zkuste kdykoliv máte možnost chodit naboso na trávě v parku, doma na zahradě, na pláži (pokud patříte mezi ty šťastnější).

A co v zimě nebo za nepříznivého počasí? Na trhu již dnes existuje celá řada zařízení jako jsou podložky, prostěradla nebo náramky, které vás uzemní díky propojení do elektrické zásuvky, která je k dispozici všude (doma, v práci i v hotelu...).

Zdroj obrázku: freepik.com

Pokud venku cvičíte jógu nebo meditujete, zahoďte gumové a plastové podložky! Zvolte raději bavlněnou podložku nebo si pod sebe dejte jen bavlněný ručník. Případně zkuste cvičit přímo na trávě!

https://www.patreon.com/tvojetrenerka



Zdroje:

1) Altern Complement Med. 2004 Oct;10(5):767-76. The biologic effects of grounding the human body during sleep as measured by cortisol levels and subjective reporting of sleep, pain, and stress.  Ghaly M, Teplitz D.

2) Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth's Surface Electrons Gaétan Chevalier, 1, 2 , * Stephen T. Sinatra, 3 James L. Oschman, 4 Karol Sokal, 5 and Pawel Sokal 6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/


3) Earthing the Human Body Influences Physiologic Processes Karol Sokal, MD, PhD1 and Pawel Sokal, MD, PhDcorresponding author

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154031/

4) Earthing (grounding) the human body reduces blood viscosity-a major factor in cardiovascular disease.  Chevalier G1, Sinatra ST, Oschman JL, Delany RM.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22757749

5) The effect of grounding the human body on mood.  Chevalier G1.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748085


Žádné komentáře: