Může půst zpomalit stárnutí cév?

Kardiovaskulární onemocnění stále vedou pochmurné žebříčky úmrtí (1). Přes snahu farmakologie, stále tento boj prohráváme. Nebo je tu naděje?


Nová studie se zabývá půstem jako možností jak udržet naše tepny zdravé a mladistvé.

Dr. Zou uvádí: "Nejdůležitějším faktorem stárnutí je právě stárnutí tepen. Jak lidé stárnou, cévy, které dodávají živiny orgánům jsou nejcitlivější a nejnáchylnější k poškození."

A právě půst byl shledán jako prostředek jak stárnutí zpomalit. Tzv. Ketony (Beta-hydroxybutyrate) jsou molekuly, které jsou produkované naším tělem v době, kdy nemáme dostatečný příjem kalorií, případně při velmi nízkosacharidové dietě.

Výskyt těchto molekul v krvi byl prokázán jako hnací motor obnovy tkání uvnitř cév. Což je přesně to, co chceme. Chceme povzbudit naše tělo, aby neustále obnovovalo staré nebo poškozené tkáně za nové.

"Pokud kardiovaskulární systém zůstává mladistvý, je mnohem menší šance rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby nebo dokonce rakoviny, protože všechny tyto onemocnění jsou spojovány se stárnutím" dodává Dr. Zou. (2)

Výsledky studie jsou slibné, ač je třeba ještě dalších a delších zkoumání, než budeme schopni 100% potvrdit vliv ketonů na lidský organismus. Z hlediska evoluce lidského rodu je však jasné, že jsme byli v období zimy, kdy nebyl dostatek potravy, velmi pravděpodobně ve stavu ketózy - tedy energetické krytí organismu bylo pokryto z našich tukových zásob, nikoliv z příjmu potravy.

Čím více odkrýváme působení ketonů na lidské tělo, tím více mi přijdou fascinující a zdá se mi čím dál tím více logické jejich nedílná součást v našich životech. Až v posledních pár desetiletích (oproti mnoha milionové historii lidského rodu) jsme se tak oddálili přirozenému způsobu života (jak jsme byli stvořeni), že se zdá být logické i to jak raketově se rozmáhají tzv. civilizační choroby.

patreon.com/tvojetrenerka





Zdroje:


1) http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

2) https://www.cell.com/molecular-cell/fulltext/S1097-2765(18)30605-1

Obrázky:
 
https://www.freepik.com/free-photo/soft-red-heart-with-stethoscope-on-white-background_2964088.htm

Žádné komentáře: