Slaninoví vrtuláci

Slaninový rohlík z obchodu je velmi nezdravá zaležitost z několika důvodů. Jednak je to klasická vysoce zpracovaná bílá mouka a také slanina nevalné kvality plná chemie a rakovinotvorných látek.

Dneska si uděláme takové, které si můžete dopřát bez obav. Jsou zcela bez lepku, nízkosacharidové a slanina pochází od výborného zdroje a zcela bez chemie.




Ingredience:

8 rohlíků

200 g mandlové mouky
3 vejce

2 lžíce jablečného octa
1 lžička soli
1 lžička kypřícího prášku
5 lžic psyllium vlákniny

200g slaniny (zdravou slaninu seženete z Farmy Sasov)
8 lžiček pesta (volitelně, já používám Pesto Verde od Rapunzel)

=> všechno seženete ve Farma Rudná nebo na netu.

Zdravá slanina:


Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Vyšlehejte vejce (celá včetně žloutku) s jablečným octem, psylliem, solí a kypřícím práškem. Stači opravdu jen trochu - udělá se vám pěna na povrchu.

Poté zapracujte mandlovou mouku.

Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry (aby se vám nelepilo) na plát o tloušce zhruba 0,5 cm.

Rozkrájejte na stejně velké obdelníky (skvěle se hodí radýlko na těsto nebo na pizzu). Každý obdelník potřete pestem (lžička na každý kousek) a položce cca 3 plátky slaniny. Celkové množství slaniny v jednom rohlíku záleží na Vás.

Opatrně zatočte těsto do tvaru rohlíku a dejte na plech vyložený pečícím papírem.




Pečte cca 10-15 minut, dokud nebudou rohlíky hezky zlatavé. Před podáváním nechte trochu vychladnout. 

Nejlepší jsou čerstvé jestě trochu teplé. Nicméně i druhý den s nimi nikdo nepohrdne :)))

TIP: pokud chcete, můžete náplň doplnit o sýr. Já osobně mléčné výrobky nekonzumuji, takže sýr nepřidávám.

Žádné komentáře: