Rooibos - přírodní zázrak

Minule jste si mohli přečíst něco málo o inzulinu. Dnes bych se ráda věnoval první části seriálu – jak bojovat proti cukrovce přírodní cestou. A právě dnes se podíváme na výborný čaj Rooibos.

Zdroj obrázku: Pexels.com

Základní informace z Wikipedie:

Rooibos je nápoj, připravovaný z keře nazývaného čajovec kapský (Aspalathus linearis) z čeledi bobovitých. Již po mnoho generací je tento nápoj populární v Jižní Africe, jeho popularita se rozšířila i do řady zemí celého světa.

Čajovec roste pouze na malém území v Cederbergu v provincii Západní Kapsko. Rostlina se vysazuje v únoru až březnu. První sklizeň je za půl roku. Poté se sbírá do vaků a drtí se.

 Zdroj obrázku: RedEspresso.cz

Rooibos obsahuje látku aspalathin, která má hypoglycemický efekt – tedy snižuje hladinu cukru v krvi. Jedná se o vzácný antioxidant, který pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a také zlepšuje inzulinovou rezistenci.  Rostlina jej vytváří sama jako ochranu před negativními vlivy okolí.

Důležité je říci, že výraznějšího efektu na lidský organismus je dosaženo při pravidelné konzumaci čaje z Rooibosu po zhruba 5 týdnech. Pomoc s krevním cukrem však není to jediné, co Vám může nabídnout.

Potlačuje volné radikály, které zrychlují degeneraci buněk speciálně v ledvinách, očích, srdci nebo játrech.

Pomáhá bojovat proti stresu,  snižováním hladiny cortisolu (stresový hormon)  a dalších stresových hormonů v těle.

Snižuje krevní tlak.

Je výborným zdrojem minerálů jako jsou mangan, vápník nebo fluorid. A právě tyto minerály pomáhají zdravým kostem a zubům. Pravidelné popíjené čaje z Rooibosu tak pomáhá při osteoporóze nebo artritidě. Mangan stimuluje enzymy lidského těla zodpovědné za stavbu silných kostí a jejich regeneraci. Fluorid je důležitý pro udržení zdraví zubů (určitě používáte zubní pastu s fluoridem). Nakonec i vápník je důležitý pro zdravé kosti a zuby.

Obsahuje také antipasmodika, které aktivují ionty draslíku, které zklidňují trávení. Rooibos je využíván i při dráždivém syndromu střev.

Tradičně býval využíván při boji s alergiemi, astmatem, kolikou u dětí, chronickým zánětem nebo kožními obtížemi.

Je bohatým zdrojem polyphenolů (aspalathin a nothofagin), což jsou antioxidanty, které opět bojují proti volným radikálům a mají protizánětlivý a protivirový efekt. Stimulují imunitní systém a pomáhají při nachlazení, chřipce a dalších virových onemocněních.

Pomáhá i krevnímu oběhu, díky obsahu chrysoeriolů, které působí protizánětlivě a antioxidačně.
Jeho výhodou je také nasládlá chuť, takže není potřeba přidávat další sladidla, což opět pomáhá v boji proti cukrovce a metabolickému syndromu.

Rooibos neobsahuje kofein a je tak vhodný i pro děti. Na závěr zbývá dodat, že pokud se rozhodnete pro nákup Rooibosu (a z výše popsaného je jasné, že byste měli :-)), vybírejte prvotřídní kvalitu ideálně z bio produkce, která je opět chráněna proti používání pesticidů a dalších chemikálií nejen při pěstování, ale i při následném zpracování a skladování.

Sáčky z čajem po vylouhování nevyhazujte, dají se skvěle využít dál. Buď zkuste jednu z rad z článku zde, nebo vyzkoušejte moji pleťovou masku, recept tady.




Zdroje:


E. Joubert, W.C.A. Gelderblom, A. Louw, D. de Beer, South African herbal teas: ,  spp. and —A review, Journal of Ethnopharmacology, Volume 119, Issue 3, 2008, Pages 376-412, ISSN 0378-8741, 

http://dx.doi.org/10.1016/j.jep.2008.06.014.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25325928

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967803/
 

J Nat Prod. 2014 Mar 28;77(3):583-8. doi: 10.1021/np4008443. Epub 2013 Dec 19.
Phytomedicine. 2014 Apr 15;21(5):595-601. doi: 10.1016/j.phymed.2013.10.029. Epub 2013 Nov 20.
 

Phytomedicine. 2014 Jan 15;21(2):109-17. doi: 10.1016/j.phymed.2013.08.011. Epub 2013 Sep 21.
 

Mol Nutr Food Res. 2013 Dec;57(12):2216-22. doi: 10.1002/mnfr.201300294. Epub 2013 Aug 14.
J Steroid Biochem Mol Biol. 2012 Feb;128(3-5):128-38. doi: 10.1016/j.jsbmb.2011.11.003. Epub 2011 Nov 12.
 

Phytomedicine. 2011 Nov 15;18(14):1220-8. doi: 10.1016/j.phymed.2011.09.069. Epub 2011 Oct 5.
Eur J Nutr. 2013 Sep;52(6):1607-19. doi: 10.1007/s00394-012-0466-6. Epub 2012 Dec 13.
 

https://sarooibos.co.za/rooibos-tea-significantly-lowers-risk-of-type-2-diabetes/
https://www.affinityhealth.co.za/rooibos-tea-significantly-lowers-risk-of-type-2-diabetes/
http://www.vegkitchen.com/nutrition/9-proven-health-benefits-of-rooibos-tea/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rooibos
 

MCKAY, Diane L.; BLUMBERG, Jeffrey B.. A Review of the bioactivity of South African herbal teas: Rooibos (Aspalathus linearis) and Honeybush (Cyclopia intermedia). Phytotherapy Research. 2007, čís. 21. Dostupné online.
 

"Quantitative Characterization of Flavonoid Compounds in Rooibos Tea (Aspalathus linearis) by LC−UV/DAD"(2002). Journal of Agricultural and Food Chemistry 50 (20): 5513–9. doi:10.1021/jf025697h. PMID 12236672.
 

"Xanthine Oxidase Activity in Vitro: Effects of Food Extracts and Components"(2005). Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (16): 6510–5. doi:10.1021/jf050716j. PMID 16076142.""(February 2010). Better Nutrition 72 (2): 48–9. 

"Antioxidant and antimicrobial activities of tea infusions"(2008). Food Chemistry 108: 55. doi:10.1016/j.foodchem.2007.10.040. 

"South African herbal teas: Aspalathus linearis, Cyclopia spp. And Athrixia phylicoides—A review"(2008). Journal of Ethnopharmacology 119 (3): 376–412. doi:10.1016/j.jep.2008.06.014. PMID 18621121. 

A polysaccharide from Aspalathus linearis shows anti-HIV activity and possible mechanism of action dealing with virus binding to T cells. Polysaccharide from Aspalathus linearis with strong anti-HIV activity. Nakano M, Itoh Y, Mizuno T and Nakashima H, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 1997, volume 61, issue 2, pages 267-271

Žádné komentáře: