Oříšková pomazánka s česnekem a petrželí

Minulý týden jste si mohli udělat bezlepkové nízkosacharidové housky a dneska si k nim uděláme prima pomazánku.





Ingredience:

4 porce

2 hrnky makadamových ořechů
1/2 hrnku olivového oleje (extra virgin)
2 lžíce balzamikového octa
1 lžička soli
2 stroužky česneku
hrst petržele
1 malá červená cibule
50g opečené (vychladlé) slaniny (volitelně - pokud chcete vegan verzi, tak slaninu vynechte)

=> všechno seženete ve Farma Rudná nebo na netu.

Slanina je tam opravu jen na extra šmrnc. Pokud ji nepřidáte, budete muset přidat trochu více soli - ochutnejte pomazánku až bude hotová a případně ještě dosolte. Pokud nemáte výkonný mixér/robot pak slaninu nakrájejte na velmi jemno v ruce.

Postup:

Ořechy si namočte do studené vody přes noc - umístěte je do skleněné nádoby do lednice (skvěle se hodí například vymytá sklenice od okurek).

Druhý den vodu slijte a ořechy dobře propláchněte čistou vodou. Namáčením ořechy získají více živin, budou snadněji stravitelné a mixér si s nimi také lépe poradí... Pokud nestíháte můžete použít i ořechy nenamočené, ale počítejte s tím, že bude těžší je mixovat.

Další postup už je velmi jednoduchý - všechny ingredience dejte do mixéru/robota a mixujte dokud nezískáte hladkou pastu. Pokud váš mixér není dost silný, možná budete muset mixovat postupně a dát mu vždy pár minut na vychladnutí, abyste ho neuvařili.

Pomazánku skladujte v lednici ve skleněné nádobě a spotřebujte ideálně do druhého dne - vydrží i déle, ale nutriční hodnoty postupem času klesají... což je škoda.




https://www.patreon.com/tvojetrenerka

Žádné komentáře: