Alkohol & svaly

Po úspěchu předchozího článku na téma konzumace alkoholu jsem obdržela spoustu dotazů, jak je to přesně se svaly. Takže dneska pro kluky (a holky) co zvedaj železa :-)




Růstový hormon

- konzumace alkoholu ovlivňuje produkci růstového hormonu

Růstový hormon je velmi důležitý právě pro stavbu svalů, stimulaci růstu ostatních buněk, ale také pro optimální sílu kostí. Pokud je hladina tohoto hormonu nízká, nezískáte takové výsledky po tréninku jaké byste měli, pokud by jeho hladina byla v normálu.

Růstový hormon je produkován zejmnéna v prvních hodinách spánku. Alkohol však narušuje přirozený spánkový rytmus, což snižuje hodnotu hormonu, který je vyloučen. A pozor, ovlivňuje jej velmi významě - až o 70%.

Testosteron

- testosteron je další velmi významný hráč při růstu svalů

Pokud konzumujete alkohol, v játrech se tvoří toxické látky, které snižují koncentraci testosteronu v těle, což vede k nižšímu svalovému objemu.

Odpočinek

Další z oblastí, kde nám alkohol škodí, je odpočinek. Alkohol je pro Vaše tělo toxická látka, takže Vaše tělo spotřebovává energii na odbourání těchto toxinů, místo aby ji věnovala obnově tkání.

A protože je k tomu potřeba opravdu velké množství energie, nebudete mít dostatečné zásoby na skutečnou obnovu tkání po Vašem tréninku, což povede k tomu, že na příští cvičení půjdete nedostatečně odpočinutí... a to může potencionálně vést ke zranění z přetrénování, i když jste si dali odpočinek jako obvykle.

Dehydratace

Alkohol působí močopudně, takže pokud nebudete doplňovat dostatečné množství tekutin (nealkoholických!), přirozená rovnováha Vašeho těla, bude ovlivněna.

Dehydratace má spoustu negativních účinků na tělo - navozuje únavu organismu, snižuje výkon, zvyšuje pocit hladu, narušuje schopnost buněk produkovat ATP  - což je hlavní zdroj energie pro svaly.

Syntéza glykogenu

Kromě ATP je dalším zdrojem energie pro práci svalů právě glykogen uložený ve svalech. Pokud ovšem konzumujete alkohol, pak je syntéza alkoholu pro tělo důležitější (zbavení se jedu z těla) než právě syntéza glykogenu.

A pokud budete mít uložené méně glykogenu ve svalech pro Váš příští trénink, Vaše tělo bude mít méně energie na trénink.

Aerobní trénink

Pokud není Vaším hlavním cílem svalový trénink a teď si říkáte, že je pro Vás tak alkohol bezpečný, čtěte dál.

Dokonce v případě aerobního tréninku má alkohol zásadní vliv na výkon. V tomto případě totiž alkohol zvyšuje krevní tlak, což zvyšuje srdeční tep. A protože Vaše srdce bude pracovat ve zvýšeném pásmu v průběhu aerobního tréninku, způsobí to další stres pro tělo a tak bude Váš trénink znatelně těžší než by mohl být.

Tuk

Asi všichni víme, že alkohol obsahuje velké množství kalorií. 3-4 drinky jsou ekvivalentem hlavního jídla. A pokud nesnížíte kalorický přísun o tuto hodnotu (což neuděláte, ba naopak - ještě si smlsnete na nějakých oříšcích nebo brambůrkách k pivečku...), energie takto přijatá se uloží v podobě tuku.

Tak co Vy na to? Když už věnujete čas a námahu do svéh těla, neničte ji v hospodě. Pijte s mírou a nezapomeňte zvýšit příjem tekutin (nealkoholických!) v průběhu párty.

Žádné komentáře: