Už 10 minut cvičení denně Vám zlepší paměť

Každý večer si říkáte, jak zítra půjdete už opravdu cvičit? A každé ráno zjistíte, že jste zlenivěli? Možná Vám dám další důvod, proč to tentokráte už opravdu dodržet.

Hodiny a hodiny po Vás ale chtít nebudu. Co když stačí už pouhých 10 minut denně, abyste zlepšili svou paměť nebo zmírnili projevy chronických bolestí?



Vědci zjistili, že už pouhá jedna 10 minutovka cvičení dokáže zlepšit fungování mozku a to zejména té části, která má na starosti paměť. 1) K tomuto výsledku pak stačí středně lehké cvičení jako je jóga nebo Tai chi, případně svižnější procházka. A tady už nemá výmluvu nikdo. Chápu, že na jógu nebo Tai-chi možná nemáte možnost nikam zajít, ale procházka?

Procházet se nestojí nic a ještě navíc se můžete procházet kdekoliv. Takže dost výmluv a šup ven.

Pokud náhodou trpíte chronickou bolestivostí nebo ztuhlosí (Fibromyalgie), pak opět pomůže pomalé cvičení jako Tai-chi dokonce více než léky. 2) Tai-chi je tradiční čínské cvičení, které kombinuje meditaci, vědomé dýchání a pomalé pohyby. V Číně je běžně cvičeno všemi věkovými kategoriemi venku v parku. Každý den můžete vidět skupinky cvičenců. Není tedy divu, že si číňané zachovávají vitalitu do pozdího věku.



Tai-chi je pak prospěšné i pro osob trpící Parkinovou chorobou, kde napomáhá pocitu rovnováhy a působí jako prevence pádů. 3)

Jak vidíte, nemusíte cvičit zrovna vysoce intenzivní cvičení travající hodiny a hodiny, abyste dosáhli zdravotních benefitů. Někdy stačí opravdu jen pár minut denně a můžete se cítit lépe.

Zkuste to třeba hned dnes... nebo doražte na ranní cvičení každé pondělí a středu...


Zdroje:

1) Rapid stimulation of human dentate gyrus function with acute mild exercise, Kazuya Suwabe, Kyeongho Byun, Kazuki Hyodo, Zachariah M. Reagh, Jared M. Roberts, Akira Matsushita, Kousaku Saotome, Genta Ochi, Takemune Fukuie, Kenji Suzuki, Yoshiyuki Sankai, Michael A. Yassa, and Hideaki Soya PNAS published ahead of print September 24, 2018 https://doi.org/10.1073/pnas.1805668115 http://www.pnas.org/content/early/2018/09/19/1805668115

2) Wang C, Schmid CH, Fielding RA, et al. Effect of tai chi versus aerobic exercise for fibromyalgia: comparative effectiveness randomized controlled trial. BMJ. 2018;360:k851. https://nccih.nih.gov/research/results/spotlight/TaiChi-Fibromyalgia

3) Effects of Tai Chi on balance and fall prevention in Parkinson's disease: a randomized controlled trial.Gao Q1, Leung A2, Yang Y3, Wei Q4, Guan M4, Jia C4, He C5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24519923


Obrázky:

https://nccih.nih.gov/research/results/spotlight/TaiChi-Fibromyalgia
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tai_Chi_Chuan-china.JPG

Žádné komentáře: